Bajban a magyar milliárdos cége - Nem tud minden adóst kifizetni

A felszámolóbiztos szerint az Arcadom Építőipari Zrt. forrásai a zálogjogos hitelezői igények kielégítésére is csak részben elegendőek – írta a Világgazdaság.
Napi.hu, 2015. április 23. csütörtök, 08:06
Fotó: Napi.hu

Hétfőn kaptak részletes tájékoztatást az Arcadom Építőipari Zrt. hitelezői a cég vagyoni helyzetéről, peres ügyeiről, illetve az egyezségkötés, valamint a hitelezői választmány alakításának jogi lehetőségeiről. Eszerint a jobb napokat látott, Demján Sándor nevéhez köthető vállalkozás csak részben tudja majd kielégíteni a hitelezői igényeket.

Ha minden jelenleg ismert követelést sikerül is behajtani a felszámolás során, és lezárulnak a peres eljárások, a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a hitelezői igények nagy részét akkor sem tudja majd kielégíteni az Arcadom, sőt, teljesen még a zálogjogos követeléseket sem - mondta a lapnak Börcsök Sándor felszámolóbiztostól.

A Demján Sándorhoz köthető cégek ingatlanain több mint száz milliárd forint értékű jelzálog bejegyezve a beruházásokat finanszírozó bankoknak (többek közt az MKB, OTP és Unicredit). A hiteleket zömmel euróban vették fel - írta korábban a Napi.hu.

A Fővárosi Bíróság január 16-án rendelte el az építőipari vállalkozás felszámolását. Az Arcadom akkor közleményben tudatta: éppen egy érdemi és konstruktív egyeztetés közepén tartottak a Raiffeisen Bankkal arról a 3,4 milliárd forintról, ami a cég egyetlen banki tartozása, ezt azonban a felszámolás elrendelése megszakította.

Amennyiben nem sikerül felszámolási egyezséget létrehozni, Demján a magánvagyona terhére kártalanítja majd az alvállalkozókat és a beszállítókat - olvasható ma is az Arcadom honlapján. A tájékoztatás szerint a milliárdos a felszámolóbiztos által visszaigazolt tartozásokat egy faktorcégen keresztül, 70 százalékos tőkeértéken kifizeti. Ha a perek után és az eszközök értékesítéséből további pénzeszközök maradnak, a nem biztosított hitelezők akár százszázalékban vissza kaphatják a pénzüket.

Ha az Arcadom megkapná az uniós finanszírozású debreceni villamosvonal építése után a céget megillető összeget, további 250 millió forinttal csökkenhetne a társaság tartozás külső beszállítói felé. Az ügyben jelenleg is polgári peres eljárás folyik - közölte a felszámolóbiztos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2015.04.23 11:15

ebben az országban csak az állam tartozhat büntetlenül (nem kissé visszaélve erőfölényével)..nem hiába a legnagyobb adós
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Boka, 2015.04.23 09:56

Tartozni kell valahová! Ezért kell külföldön terjeszkedni, mert itthon már ismerik Őket. Príma Primissima.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html