Ipari kikötőt építenek a Balaton érintetlen részén

Egy balatoni gigaberuházás, egy ipari kikötő építésének előkészületei kezdődtek Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában, a Szent Mihály-kápolnától alig 400 méterre - számolt be a Balatontipp.hu.
Domokos László, 2019. október 31. csütörtök, 13:04
Fotó: Napi.hu / Szász Péter - Képünk illusztráció.

Az új ipari kikötőt a Balatongyörök és Vonyarcvashegy között jelenleg is üzemelő 110 ezer köbméter befogadóképességű zagytér mellett szeretnék kialakítani - mondta Pécseli Péter, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének vezetője még a nyár elején a Balaton Fejlesztési Tanács nyár eleji környezetvédelmi konferenciáján.

Az iszap partra transzportálása mellett lehetőség nyílik nagy tömegű kő berakásra, és egy komoly téli kikötő kialakítására, ahol a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. flottáját és az egyéb ipari jellegű flottát is be lehetne fogadni. Egy olyan központi fekvésű ipari létesítmény alakulna ki, amire égetően nagy szükség van a Balatonon - fogalmazott a szakember a portál beszámolója szerint.

Vetőné Zeke Erzsébet, a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) térségi vezetője már közvetlenül az előadás után megdöbbenését fejezte ki, hogy minden előzetes egyeztetés nélkül ilyen tervet akarnak megvalósítani. Szavai szerint "borzasztó, hogy a Balaton egyik legszebb területén, a Szent Mihály-kápolna alatt ipari kikötőt terveznek."

Pécseli a válaszában próbálta csillapítani a feszültséget. Eszerint ez az egyetlen olyan terület gyakorlatilag a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében a Balatonon, ahol ezt meg lehet valósítani. Hatalmas az igény, hogy valahol létrehozzanak egy kőberakó helyet, és az egyre jobban gyarapodó "fekete flottát", az ipari flottát is el kell helyezni valahol. Üzemen kívül a Bahart is egyik-másik kikötőben "dugdossa el" az ipari jellegű úszóegységeit.

Elengedhetetlen, hogy legyen egy ilyen. A Balatont üzemeltetni kell - mindehhez kell egy olyan műszaki flotta, ipari hajók, amelyek a települések kikötőiben nem mutatnak jól. Ezekkel a turizmus nehezen egyeztethető össze. Mindez azt indokolja, hogy legyen egy olyan elkülönített hely, ami lehetőség szerint nem lakott területen van, távol van a frekventált üdülőhelyektől. Tehát az nem kérdés, hogy kell ilyen, csak az, hogy hol és hogyan - indokolta az építés fontosságát Kollár József, a cég vezérigazgatója október elején a Balatontipp.hu-nak.Sok akadályt kell leküzdeni a kikötő beindulásáig - akadályt jelenthet az is, hogy az érintett terület szomszédságában vitorláskikötő és kemping működik.

A portál által megkérdezett önkormányzatok hivatalos megkeresést még nem kaptak az ügyben, de a tervezést előkészítő szakemberek már puhatolództak náluk. A jelek szerint alapvetően nem zárkóznának el az ötlettől, ha garantálható, hogy április közepétől október végéig nem lesz zajos, vagy a környezetet más módon terhelő tevékenység a kikötő miatt. Ha így valósulna meg, még hasznára is válhatna egy ilyen létesítmény a környéknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2019.10.31 21:08

ez a terület a balaton legszebb része, a legcsodásabb panoráma errefelé van (+szigliget).. ..csendes, nyugodt ...ill...nemsokára múlt idő..:(( nemtom, olyan már az egész, mintha direkt számba vennék, mivel lehet a zembereket legjobban felbosszantani...(ezt az utóbbi években gyakran megélem)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.10.31 18:30

@Mekelekke: lottóznod kellene ! - erre gondoltam :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.10.31 16:12

@narancsragacs: Ez nem mese, valóban lesz ott kikötő, valóban állami pénzen. Aztán egyszer majd véletlenül ez is magánkézbe kerül tized áron (kb a Déli Pályaudvarral egyidőben) és kiderül, hogy ez a tisztán ipari kikötő tök véletlenül sokkal alkalmasabb luxus szolgáltatásokra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.10.31 14:21

Szép mese de inkább más van itt a háttérben :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html