Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csak egyben lehet pályázni 11 balatoni vitorláskikötő (Alsóörs, Badacsony, Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonfüred, Balatonlelle, Balatonszemes, Fonyód, Siófok, Szigliget, Tihany) üzemeltetésére, a szerencsés nyertes 15 évre veheti ki bérbe az ingatlanokat - derül ki a Népszava birtokába került előterjesztésből, amelyről pénteki, rendkívüli közgyűlésén dönt az állami tulajdonban lévő Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. Ezt megelőzően sokan hangsúlyozták, hogy a Bahart maga is el tudná látni a feladatot.

Eszerint a tenderen indulóknak minimum félmilliárd forint saját tőkével, értékelhető ingatlanüzemeltetési tapasztalattal kell rendelkezniük, vállalniuk kell a minimum nettó 475 milliós éves kezdő üzemeltetési díjat, amely nem tartalmazza a közüzemi, fenntartási és felújítási költségeket, amelyek mind a majdani nyertest terhelik.

A kikötők alapfunkcióján ugyan nem lehet változtatni, de az üzemeltető beruházásokba, fejlesztésekbe kezdhet és továbbhasznosításra bérbe is adhatja őket. A nyertesnek át kell vennie a kikötőkben jelenleg a Baharttal szerződött vállalkozókat, de a velük kötött kontraktusokat saját belátása szerint módosíthatja vagy felmondhatja.

A jachtkikötők üzemeltetése eddig komoly bevételeket hozott a hajózási vállalatnak: az idén 967 millió forint folyt be a 11 kikötőből, amelyektől profiltisztításra hivatkozva válik meg a cég. A reorganizációs terv szerint a Bahart 2023-ig 2,2-2,8 milliárd forintot remél a kikötők bérleti jogának értékesítéséből.