Ez év első nyolc hónapjában a Balaton partján és egyéb, a tóhoz közeli településen 952 ezer vendég vette igénybe a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatásait, 3,6 millió vendégéjszakát eltöltve - derül ki a KSH adataiból. Előbbi az egy évvel korábbihoz képest 6,5, utóbbi 2,0 százalékos növekedést jelent.

Jönnek a magyarok

A növekedés honfitársainknak köszönhető, a 668 ezer belföldi turista több, mint 9 százalékkal több a 2006 január-augusztusinál, miközben a külföldi vendégek száma kismértékben csökkent. A vendégéjszakák száma a magyarok esetében 7 százalékkal kétmillió fölé nőtt, a külföldieknél pedig több mint 4 százalékkal 1,6 millió alá csökkent.
Tény, hogy sokkal több a magyar érdeklődik, mint néhány éve - osztotta meg személyes tapasztalatait a balatonfüredi Tourinform-iroda munkatársa. Hozzátette: honfitársaink főként programok, látnivalók kapcsán keresik meg az irodát, de menetrendi, illetve néha szállásügyekben is hozzájuk fordulnak.

Az idén egy külföldi turistára 2,35 magyar jutott, szemben a 2005 hasonló időszakában érvényes 1,55-ös szorzóval - akkor még 326 ezren érkeztek a határokon túlról, viszont alig többen, mint félmillióan belföldről.
Még régebbre, a 2000-es évre visszatekintve közel 390 ezer hazai és 410 ezer külföldi vendégről szól a statisztika (azaz nagyjából 1:1 volt az arány); előbbiek 1,35, utóbbiak 2,68 millió éjszakát töltöttek a különböző kereskedelmi szálláshelyeken.
Mindent összevetve a külföldi vendégek számának csökkenését bőven ellensúlyozta a hazai utazóközönség bővülése, de az összesített vendégéjszakák terén így is 10 százalékos apadás következett be.

Kemping helyett szálloda

A belföldi turizmus élénkülése a szállodákat és a kempingeket a vendégéjszaka-szám visszafogott emelkedéséhez segítette hozzá, míg a panziók, ifjúsági szállók és az üdülőházak tulajdonosai a magyarok utazási kedvének erősödésével csak a nagyobb visszaesést úszták meg. Szakmai berkekben mindezt úgy tömören úgy fogalmazzák meg, hogy a szezont a belföldi turisták mentették meg.
Az idén az összesen 3,63 millió vendégéjszaka közel harmadát szállodákban töltötték el a vendégek, szemben a 2000. évi 52 százalékkal. A szállodák a hét év alatt alapvetően a kempingektől hódítottak el kuncsaftokat, utóbbiak aránya ugyanis a vendégéjszakákon belül 27 százalékról 18-ra csökkent.

Eltűnt több mint százezer német

A külföldiek legnagyobb csoportját adó németek számának csökkenése igencsak meghatározó: idén augusztusig 115,4 ezer turista 817 ezer vendégéjszakát töltött el a Balaton mellett, ami a tavalyihoz viszonyítva rendre 7 és 10 százalékos visszaesést jelent. A 2000-es statisztika még 237 ezer németországi utazó közel 1,8 millió vendégéjszakájáról tudott, vagyis hét esztendő alatt gyakorlatilag megfeleződtek a mutatók.

A második legnagyobb küldőországnak számító Ausztria polgárai között is jelentősen csökkent a Balaton népszerűsége: az első nyolc hónapban regisztrált 39,3 ezer turista által abszolvált 157,2 ezer vendégéjszaka az egy évvel korábbinál 6,5 illetve 7,3 százalékkal kevesebb. (Érdekesség, hogy a 2000. év többé-kevésbé az idei mutatókat hozta.)
A bronzérmes hollandokkal és a negyedik helyezett dánokkal hasonló a helyzet, miközben az ötödik helyen álló Csehországból a 2006 január-augusztusihoz viszonyítva ötödével többen, 10,6 ezren érkeztek, de jelentősen nőtt a Szlovákiából, Romániából, Szlovéniából, Ukrajnából és Szerbiából érkezettek száma is - igaz, utóbbi így is kevesebb, mint 900 turistát jelent, 3,5 ezer vendégéjszakával.

Elmaradnak a nosztalgiaturisták

Az SCD csoporthoz tartozó Balatontourist kempingjeiben, a nyári szezonban mintegy 650 ezer vendégéjszakát töltöttek el az utazók - tudtuk meg Elkán Pétertől, az SCD csoport kommunikációs igazgatójától. Hozzátette: a vendégek 31 százaléka belföldről érkezett, míg a németországi turisták 25 százalékos részaránnyal a második helyre szorultak vissza. A belföldi vendégek számának idei növekedése nem kis részben annak is köszönhető, hogy májusban nagyon kedvező volt az időjárás - mondta az igazgató. Úgy véli, a külföldi turisták csökkenő érdeklődése mögött több összetevő áll. Az egyik ilyen fontos tényező, hogy a korábban rendszeresen a Balatonnál nyaraló német turistáknál generációváltás ment végbe és a fiatalokat - számukra vonzó szolgáltatások híján - még nem sikerült megszólítani.
Az SCD célja, hogy a jelenleg csupán kéthónapos, az időjárástól erősen függő nyári balatoni szezont egész évesre bővítsék, olyan szolgáltatások megteremtésével, ami még vonzóbbá teheti a tavat és környékét. Elkán Péter hozzátette: jövőre elkezdődhetnek az SCD nagyobb balatoni beruházásai, ezek közül az egyik, a badacsonyi Szőlőskert Hotel és „borászda”, amely a koncepció szerint Magyarország gasztronómiai értékeinek bemutatását is célul tűzi ki.

Csak beugranak a távol-keletiek

Ázsia három legjelentősebb küldőországa Kína, Japán és Izrael - a két távol-keleti országból érkezettek száma több mint a kétszeresére nőtt egy év alatt, vagyis kétezer kínai és 1,3 ezer japán tett látogatást a Balatonnál. Valóban csak látogatásról van szó, ugyanis jellemzően csupán egy, legfeljebb két éjszakát töltenek el a tó mellett, szemben a magyar turisták 3, valamint az EU-ból érkezettek közel 6 napos átlagával. Az izraeli polgárok több időt szánnak a tóval való ismerkedésre, a zsidó állam közel 900 utasa fejenként átlagosan 10 éjszakára vett ki szobát, szemben például a 2000. évi 4,1-del.
A hivatalos statisztikában 184 afrikai utazó jelent meg, valamint további 456 Ausztrália és Óceánia térségéből kelt útra.