BUX
38240

Balkáni állapotok a vagyonvédelmi piacon

A feketén foglalkoztatottak 30 százaléka a személy- és vagyonvédelemben dolgozik és az ellenőrzött munkáltatók 66 százalékánál állapítottak meg szabálytalanságot a munkaügyi főfelügyelőség ellenőrei.

NAPI, 2010. november 30. kedd, 13:19

A feketén foglalkoztatottak majdnem 30 százalékra a személy- és vagyonvédelemben dolgozik, ezzel a a munkaszerződés és bejelentés nélküli munkavégzés - megelőzve az építőipart - itt öltötte a legnagyobb méreteket - áll az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) közleményében. A munkaügyi hatóság majdnem 500, az iparágban tevékenykedő foglalkoztatót és közel 3000 munkavállalót ellenőrzött a nyár folyamán.Az eredmények szerint a munkáltatók 66 százalékánál és a munkavállalók 64 százalékánál állapított meg a munkaügyi hatóság szabálytalanságot. Ezek jelentős része súlyos szabályszegésnek minősül, ezért az OMMF 200 munkaügyi bírsághatározatot adott ki.

A tapasztalatok szerint a vagyonőröket jellemzően munkaszerződéssel, de bejelentés nélkül foglalkoztatják. Jellemző, hogy az alkalmi munkavállalói könyv megszüntetése után gyakran részmunkaidőre jelentik be a munkavállalókat, akiket valójában teljes munkaidőben foglalkoztatnak. Emiatt az adó- és járulékfizetési kötelezettség elmulasztása fokozottan jellemző erre a szektorra. A munkavállalók munkaideje több esetben meghaladta a napi munkaidő megengedett legmagasabb mértékét - 12 órát - és sokszor a készenléti munkakör feltételei nem adottak. A munkavállalók pihenéshez való joga is sérül, mert a napi pihenőidő nem érte el a minimális 11 órát. Összességében az OMMF vizsgálata negatív tapasztalatokkal zárult: a hatóság megállapította, hogy a foglalkoztatók nagy része az alapvető munkaügyi szabályokat sem tartják be és szinte mindenhol találtak a felügyelők szabálytalanságot.