Balog: legkésőbb 2016 elejéig eladjuk az MKB-t

Az MKB Bankban az elmúlt félévben végrehajtották azokat az alapvető változtatásokat, amelyek ahhoz kellettek, hogy a hitelintézet elkezdje normális banküzemi tevékenységét - nyilatkozta az MTI-nek Balog Ádám, az MKB Bank közelmúltban kinevezett elnök-vezérigazgatója. balog szerint az MKB és a Budapest Bank összevonása nagy lehetőség, de egy hosszú folyamat lenne.
MTI-Eco, 2015. augusztus 9. vasárnap, 10:36
Fotó: Napi.hu

Balog Ádám, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökeként felügyelte az MKB tevékenységét, elmondta: az MNB vezetése ezért döntött úgy a múlt hónapban, hogy "kicsit jobban elengedi az MKB kezét", és a jövőben az MKB bankcsoport operatív tevékenységét önálló igazgatóság vezeti majd. Ezzel együtt az MNB, mint a tulajdonosi jogok gyakorlója irányítja a reorganizációt.

Ennek egyik kiemelt feladata a problémás portfólió leválasztása. Ezen a területen a bank néhány lényeges piaci tranzakciót is végrehajtott, például portfólió-elemeket adott el olyan partnereknek, amelyekkel együtt korábban szindikált hitelt nyújtott, emellett a pénzpiacon nagyobb portfólió-elemeket is értékesít az MKB - ismertette Balog Ádám.

Ha valamely követeléselemet a bank nem tudja értékesíteni, azt átadja majd a szanálási vagyonkezelőnek, amelyet nem szabad összetéveszteni a jegybank által alapított MARK Zrt.-vel - mondta az elnök-vezérigazgató. Kifejtette: a törvényes előírások alapján a szanálási vagyonkezelőt a szanálási alap hozza létre, a banktól egy törvény által előírt jogi konstrukció keretében kerülnek át a rossz eszközök, portfólió-elemek a szanálási vagyonkezelőhöz, valamikor az ősz folyamán.

A folyamatot az Európai Unió több intézménye is figyeli, "szoros monitoringot" gyakorolva, az unió különösen arra ügyel, milyen áron kerülnek át a portfólió-elemek. A bank az unió intézményeivel folyamatosan egyeztet, az úgynevezett reorganizációs terv keretében "az EU-s hatóságoknak van rálátásuk a folyamatra" - elemezte Balog Ádám.

Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett a költségcsökkentési program előrehaladása kapcsán, hogy az elmúlt félév során jelentős létszámleépítés zajlott le az MKB-nál, a státuszok szerint mintegy 300 banki alkalmazottól váltak meg. Volt, akit elbocsátottak, volt, aki felmondott, illetve nyugdíjba vonult, és akadtak be nem töltött státuszok is - mondta Balog Ádám.

Rámutatott: vizsgálják egyes ingatlanok előnytelen bérleti szerződéseit is, és folyamatosan tárgyalnak arról, hogyan lehetne csökkenteni az ezekben a megállapodásokban rögzített költségeket. Minden olyan szerződési pontban, ahol csak lehet, igyekeznek a korábbinál racionálisabbá tenni a költségszintet, és ebből éves szinten közel félmilliárd forintos megtakarítást elérni - tette hozzá Balog Ádám.

Hamarosan eladják a bankok

Az MKB Bank tervezett értékesítésével kapcsolatban Balog Ádám elmondta: legkésőbb jövő év elején akarják eladni a hitelintézetet. Az MKB eladását a Magyar Nemzeti Bank jogosult levezényelni, a bankszanálásról szóló törvény rendelkezései alapján.

Ez kötött műfaj - mutatott rá Balog Ádám, hozzátéve, hogy az eladásnak transzparens értékesítésnek kell lennie, de nem a szokásos privatizációs eljárásoknak, hanem a szanálási törvény előírásainak megfelelően. Kitért arra is, hogy az MKB minden segítséget megad az MNB-nek, hogy a céldátum teljesüljön.

Arra a kérdésre, hogy mennyire igaz az a médiában többször felmerült elképzelés, miszerint a Budapest Bankot és az MKB-t előbb-utóbb összevonják, Balog Ádám elmondta: "bármi is történik a jövőben, az MKB-nak képesnek kell lennie az organikus fejlődésre. A következő 2-3 évben a banknak képessé kell válnia, hogy - a magyar gazdaság növekedését is kihasználva - önálló fejlődési utat járjon be, ezért én ilyen szemléletet szeretnék megvalósítani". Az esetleges összeolvasztás természetesen nagy lehetőség, de egy hosszú folyamat - mutatott rá.

Balog Ádám hangsúlyozta: a banknak arra kell fókuszálnia, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a gazdasági növekedésből. Ez természetesen nem zárja ki, hogy új területek felé is nyitnának - tett utalást a jelzáloghitelezéssel kapcsolatos, 2016 októbertől életbe lépő változásokra.

Balog Ádám szerint stratégiai jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy az MKB aktív szereplőként megjelenjen a jelzálogbanki piacon. Ezt lehetőség szerint többségi tulajdonosként, partnerbankokkal történő együttműködésben valósítanák meg, de nem zárják ki az egyszemélyes, azaz önálló alapítást sem. Egyelőre keresik a legjobb megoldást, de hamarosan megszületik a döntés - jelentette ki az elnök-vezérigazgató.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2015.08.09 22:55

@hunorti: "államosítani újra ,de nyomott áron ."

Mint legutobb? Akkor valaki megint nagyon jol jar az adofizetok penzen. Tipikus fideszes idiota vagy, aki meg mindig remenykedik, hogy a legkozelebbi alkalommal majd talan nem lopnak. Az elso par alkalom meg megbocsajthato, az ezredik utan mar egyertelmu hogy idiota vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.09 22:34

..magyaroknak eladni ,ha offshorba viszik a profitot államosítani újra ,de nyomott áron ......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.08.09 17:22

Ne legyünk demensek, ezt a bankot nagy csinnadrattával "olcsón" megvette az állam, majd százmilliárdokat belepumpált, hogy talpon maradjon,azaz a közösből kistafírozta, majd kirug mindenkit, aki valamit is tud, majd felturbózva csókosnak eladja vélhetőleg ingyen,
mivel az országban senkinek nincs igazán pénze, (andy vajna kivételével)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.09 11:21

Mint tudjuk, a Magyar Államnál jobb tulajdonos nincsen.

Feltételezhető tehát, hogy jövőre hatalmas nyereséget elérve adják el az MKB-t.

Azt azonban ne kérdezze meg egyetle Magyar Ember sem, hogy akkor miért vették meg?

Nem azért, hogy a Magyar Tulajdon nőjön a bankszektorban?

Vagy megmarad az MKB Magyarnak?

Magyarok, Igazi Magyarok veszik meg?

A portfolió tisztítása közben pedig valahogy az MKB ingatlanjai is jó kézbe kerülnek?

Mint a Tiszti Kaszinó?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html