Fontos változás történt a fizetésben

Az itthon végrehajtott vásárlási tranzakciókénál is jóval nagyobb ütemben növekszik a külföldi kártyás fizetések volumene - írta a Világgazdaság az MNB adatai alapján. Az itthon kibocsátott bankkártyákkal több mint 350 milliárd forintot költöttek el külföldön a magyarok 2018 első hat hónapjában.
Domokos László, 2018. október 9. kedd, 06:49
Fotó: Shutterstock

A Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal 350,5 milliárd forintot költöttek el birtokosaik külföldön 2018 első hat hónapjában, ez 34,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A vásárlási műveletek száma 42,8 százalékkal, 31,2 millió tranzakcióra nőtt - írta a napilap.

A külföldi kártyás aktivitás jóval gyorsabban nő az itthoninál, ahol az elmúlt negyedévek során rendre 20-25 százalékos növekedést regisztrált az MNB.

A hitelkártyákkal végrehajtott külföldi vásárlások összértéke 51,8 milliárd forintot ért el az első hat hónapban, ami az összes ottani kereskedői forgalom 14,8 százalékának felelt meg, és mintegy 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A külföldi hitelkártyás vásárlások száma valamivel meghaladta a 3,4 milliót hat hónap alatt, ez csaknem 43 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A hitelkártyás vásárlásoknál is fokozatosan csökken az egy tranzakcióra jutó összeg, tehát az elektronikus fizetés egyre többször felváltja a készpénzest kisebb összegeknél is.

A külföldi készpénzfelvételi műveletek száma 12,3, értéke pedig 34,8 százalékkal emelkedett egy év alatt: ez utóbbi 50,8 milliárd forintot tett ki az első fél évben.

HOZZÁSZÓLÁSOK