Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Érdemes tudni arról, hogy amikor készpénzt váltunk, valutaárfolyamot használunk, amikor pedig kártyával vásárolunk, akkor bankunk az összeget devizaárfolyamon váltja át. Az eurózónán belül a kártyás vásárlás egy váltással történik, ugyanakkor ha nem eurót vagy dollárt használó országban fizetünk, akkor a nemzetközi kártyatársaságok (Visa, Mastercard) saját árfolyamán először euróra vagy dollárra történik a konvertálás. A magyar bank ezt az ellenértéket számolja át nekünk saját devizavételi árfolyamán.

Az elmúlt hónapokban a kártyás vásárlásoknál, sőt már a pénzpontokon, az atm-készülékeknél is egyre többször lehet találkozni azzal a lehetőséggel, hogy a külföldi tranzakciót forintban számolják el - írta a napilap.

Ilyenkor a terminál felajánlja a helyi pénzben vagy a forintban való fizetés lehetőségét. E szolgáltatás a Dynamic Currency Conversion (DCC), amely azonban csak első ránézésre mentesíti az ügyfelet a váltás költségeitől. A DCC-szolgáltatásban ugyanis nem a kártyatársaság és/vagy a kártyatulajdonos bankja határozza meg a váltás árfolyamát, hanem a kártyaelfogadást szolgáltató bank.

Márpedig az ilyenkor használt váltási árfolyam sok esetben olyan rossz, hogy a hírek szerint az Európai Bizottság szabályozást készít elő, hogy kordában tartsa a DCC-árfolyamokat. Egyelőre tehát az látszik a legjárhatóbb útnak, ha a külföldi kártyás vásárlásnál mindenki az adott ország pénznemét választja fizetésre - szól a jó tanács.

Fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel