Lakáshitelt venne fel? Akkor ennek a hírnek örülni fog!

Lakáshitelt - már több kamatperiódus esetén is - ma már akár alacsonyabb kamattal lehet igényelni, mint amekkora a decemberi infláció volt. Emiatt egy 10 millió forint összegű, tízéves kamatperiódusú hitel elsőéves kamatköltsége akár 63 ezer forinttal kevesebb lehet az átlagos drágulás mértékénél.
Domokos László, 2020. január 16. csütörtök, 09:59
Fotó: Pixabay

A 2019. decemberi év/év infláció kicsivel meghaladva a várakozásokat, 4 százalékra emelkedett. A növekedés egyik oka, hogy 2018 év végén csökkentek az üzemanyagárak. A hitelkamatok azonban nem módosultak, emiatt több lakáshitelnek már negatív a reálkamata - hívta fel a figyelmet a Bankmonitor.

Ez a drágulás azt jelenti, hogy egy 2018. decemberében tízmillió forintot érő árukosárért tavaly év végén 400 ezer forinttal többet kellet fizetni. A legkedvezőbb lakáshitelek kamatai a 13 hazai bank ajánlatát összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint - tízmillió forint hitelösszeg, húszéves futamidő és 400 ezer forint nettó jövedelem beállítása esetén - az inflációnál kisebb mértékűek. Vagyis a reálkamat - inflációval csökkentett kamatláb - ebben az esetben negatív.

Bankmonitor

Részletesebb elemzést követően azt látni, hogy szinte valamennyi kamatperiódus esetén ugyanez a helyzet. A jelenleg legnépszerűbb, tízéves kamatperiódusú - ez azt jelenti, hogy a bank egyoldalúan a hitel kamatát 10 évig nem módosíthatja - lakáshitel kamata például a hitelkalkulátor szerint mintegy 0,6 százalékponttal alacsonyabb a 2019. decemberi inflációnál.

Számszerűsítve: egy 10 éves kamatperiódusú kölcsönre - tízmillió forint hitelösszeg és húszéves futamidő esetén - az első évben 334 ezer forint kamatot kell kifizetni, ami 63 ezer forinttal kevesebb, mint amennyivel egy 10 millió forint értékű árukosár drágult egy év alatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK