Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még mindig kevés bank értékesíti az úgynevezett falusi csokot (családok otthonteremtési kedvezménye használt lakások/házak vásárlására és felújítására). A program keretében használt lakás vásárlására és felújítására akár 10 millió forintot is kaphat egy család, ha az ingatlant a 2486 meghatározott kistelepülés valamelyikén vásárolja meg.

Legalább a felét felújításra

A támogatás maximális összege, ha lakóingatlant vásárol az ügyfél, a gyerekek számától függően 600 ezertől 10 millió forintig terjed. Ennek azonban csak a felét lehet a vételárra fordítani, a másik felét felújításra, bővítésre kell költeni. Akinek van már ingatlanja a listán szereplő településeken, az is igénybe veheti a falusi csokot bővítésre vagy felújításra, ennek az összege a gyerekszámtól és az ingatlan méretétől függően 300 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

A Napi.hu által megkeresett bankok közül eddig az OTP, az MKB, a Takarékbank, a Budapest Bank és az Erste vette fel a termékpalettájára a falusi csok-ot. Az Erste azonban csak korszerűsítésre és a bővítésre kínálja a támogatást, ingatlanvásárlásra nem. Az UniCredit tervezi a bevezetést, a K&H, a CIB, a Gránit Bank és a Raiffeisen nem forgalmazzák a falusi csokot.

Falusi csok
Felhasználás célja1 GYERMEK2 GYERMEK3 GYERMEK4 VAGY TÖBB GYERMEK
(*bővítésre igényelt csok-nál elég a bővítés után elérni)Hasznos alapterület*Hasznos alapterület*Hasznos alapterület*Hasznos alapterület*
legalább 40 m2legalább 50 m2legalább 60 m2új lakás esetén legalább 60 m2, használt lakás esetén legalább 70 m2
Használt lakás/lakóház vásárlással egybekötött bővítés és/vagy korszerűsítés esetén (a vásárlásra fordított összeg legfeljebb a támogatás 50 százaléka lehet)600 000 Ft2 600 000 Ft10 000 000 Ft10 000 000 Ft
Bővítés és/vagy korszerűsítés esetén300 000 Ft1 300 000 Ft5 000 000 Ft5 000 000 Ft
Forrás: Napi.hu-gyűjtés

Az OTP viszi a prímet

A piacvezető OTP-hez futott be eddig a legtöbb igénylés, augusztus 25-ig több mint ezer igénylést fogadtak be 6,1 milliárd forint értékben. Ez lényegesen több annál, amit Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter mondott csütörtökön a kormányinfón. A miniszter 375 kérelemről számolt be 2,1 milliárd forint értékben, igaz, hozzátette, ez nem friss adat. Az átlagos hitelösszeg az OTP-nél 7 millió forint, és a tapasztalataik szerint a legtöbb igénylés Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezik, vagyis a valóban hátrányos térségekbe kerül a támogatás. Ez ellentmond a Hellovidék internetes keresési adatokon alapuló spekulációinak, amelyek szerint Pest megyében igénylik a legtöbb támogatást.

A többi hitelintézetnél egyelőre nincs nagy roham. A Takarékbank a Napi.hu megkeresésére azt nyilatkozta, "élénk az érdeklődés", ehhez képest a 750 fiókban az első hónapban mindössze 24 darab igénylést fogadtak be 116 millió forint értékben. Az MKB-nál is van néhány igénylés, de ezek értéke nem éri el a 100 millió forintot, az Erste annyit írt lapunknak, hogy nincs jelentős érdeklődés a termék iránt. A Budapest Banknál szeptember 1. óta igényelhető falusi csok, ott egyelőre a tájékoztató jellegű tárgyalásoknál, igényfelmérésnél és a dokumentumok előkészítésénél tartanak az ügyfelek.

Problémás az önerő

A falusi csok elterjedését hátráltathatja, hogy az ingatlan megvásárlása után a felújításhoz általában több millió forintos önerőre van szükségük a családoknak. A felújításra, bővítésre szánt összeget ugyanis csak szakaszosan, a munkák előrehaladtával kapják meg az igénylők, az új tetőt, fürdőszobát, nyílászárókat előre kell kifizetni saját forrásból.

Sokaknál ez hiányzik, hitelt pedig nem biztos, hogy fel tudnak venni a nem megfelelő állapotú ingatlanra. Sok banknál eleve kizáró ok, ha a ház vagy annak egyes részei vályogból épültek. Akkor sem szívesen adnak a bankok hitelt ingatlanfedezet mellett, ha a háznak nem megfelelő a komfortfokozata.