Naponta hárommilliárd forint hitelt vesznek fel a magyarok

Továbbra is erős a kereslet a lakossági hitelpiacon. Januártól április végéig a két legfontosabb hitelfajtából, a lakáshitelekből és személyi kölcsönökből összesen mintegy 459 milliárd forintot folyósítottak a bankok, ez 25 százalékos emelkedés - derül ki a money.hu friss, a jegybanki adatokat feldolgozó elemzéséből.
Domokos László, 2019. június 11. kedd, 07:37
Fotó: Getty Images

Ez az összeg azt jelenti, hogy napi átlagban - a hétvégi napokkal együtt - átlagosan 3 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel- és személyikölcsön-szerződéseket a bankok ügyfelei - mondta Trencsán Erika, a money.hu hitelszakértője.

A jelek szerint egyre tudatosabbak a hitelfelvevők, az igénylés előtt megnézik a bankok ajánlatait, és a biztonságra törekednek. Ez azt is jelzi, hogy egyre többen választják a több évig fix törlesztésű hiteleket.

Sokan továbbra is csak a kamatokat, a teljes hiteldíjmutatót figyelik, de nagyon fontosak az egyéb feltételek is. Például a jövedelem nagysága vagy a bankok által előírt kötelezettség, például folyószámla. Fontos, hogy ezeket a kötelezettségeket nem csak a hitelfelvételkor kell teljesíteni, hanem a teljes futamidő alatt, különben elveszhetnek a kedvezmények - véli Trencsán Erika, aki szerint a bonyolult feltételek miatt sokszor érdemes szakértő bevonását kérni.

A money.hu előrejelzése szerint lakossági hitelezésben idén látható erőteljes növekedés fokozódhat július elejétől. Ettől a naptól lesznek ugyanis elérhetőek a legújabb államilag támogatott konstrukciók, köztük a kibővített családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a kistelepüléseken lévő ingatlanokat célzó falusi csok és a babaváró hitel. Ezekre pedig már most, az indulás előtt elég jelentős az érdeklődés, így várhatóan további lökést adnak a fejlődésnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK