Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már több bank is közzétette új feltételeit az uniós országokba euróban indított átutalások, illetve a kinti készpénzfelvétel december közepén életbe lépő díjairól - számolt be a pénzügyi portál.

Így például a CIB Eco számláját használók az elektronikus csatornák (netbank, mobilbank) igénybevétele esetében maximum nem egészen 7 ezer forintot fizetnek majd a mostani 168 ezer forint helyett. Uniós országban levő bankjegykiadókból (ATM) a Budapest Bank ügyfeleire például 100 euró felvételekor a jelenlegi csaknem 1,9 ezer forint helyett 622 forintot terhel. (Ezt növeli a tranzakciós illeték összege.)

Az "olcsósítás" oka egy frissen meghozott uniós szabályozás. Az euróövezeti tagállamok közötti határokon átnyúló, euróban történő fizetések díjai a korábbi uniós fellépés hatására jelentős mértékben - az esetek túlnyomó többségében jelentéktelen szintre - csökkentek.

Az idén hatályba lépő újabb rendelkezés indoklása szerint viszont kiderült, mindez nem volt elég a költségek általános leszorításához, hiszen az összes unión belüli pénzmozgásnak 80 százaléka nem az euróövezeti országok között zajlik. A határokon átnyúló fizetések díjai pedig a legtöbb euróövezeten kívüli tagállamban továbbra is túlzottan magas maradtak.

A 2019. december 15-én hatályba lépő rendelet szerint a "pénzforgalmi szolgáltatót úgy kell tekinteni, hogy abban a tagállamban működik, amelyben szolgáltatásait a pénzforgalmi szolgáltatást igénybe vevőnek nyújtja". Magyarul: az euróban utalás (ha persze uniós országba megy) nem lehet drágább az országon belüli forintműveletnél. Ugyanez az egységesítés vonatkozik a külföldi atm-ek használatára is - írta az Azénpénzem.hu.