Bankadó: egyelőre csak riogatnak az IMF-fel a bankok

A bankok még nem kérték a nemzetközi szervezetek segítségét
MTI-Eco, 2010. július 2. péntek, 18:44
Fotó:

Az MTI információi szerint a magyarországi bankok még hivatalosan nem lobbiztak azért, hogy a Nemzetközi Valutaalap képviselői is bekapcsolódjanak a bankadóról folytatott tárgyalásokba, de a nevüket elhallgatni kérő informátorok szerint ez is felmerülhet egyik lehetséges megoldásként, mivel a jövő héten Magyarországra érkezik az IMF és az Európai Unió küldöttsége, hogy elvégezze az országgal érvényben lévő hitelmegállapodás soros felülvizsgálatát.

Az MTI úgy tudja: a felülvizsgálat során a banki különadó kérdése mindenképpen felmerül a kormány és a nemzetközi szervezetek tárgyalásain. A magyarországi jelentősebb külföldi tulajdonú bankok szeretnék, ha a banki adóról szóló alkufolyamatba bevonnák az IMF képviselőit is. A banki képviselők valószínűleg találkoznak az IMF delegációjának egyes tagjaival.

Azokra az értesülésekre, amelyek szerint a nagyobb bankokkal megszakadtak a kormány tárgyalásai a különadóról, a jelentősebb külföldi érdekeltségű pénzintézetek úgy nyilatkoztak: nem vonultak ki a kormánnyal a bankadóról folyó tárgyalásokról, csak azt kérték a kabinettől, hogy a további tárgyalásokat halasszák el és azután folytassák, hogy az IMF és az EU küldöttsége elvégzi a Magyarországgal érvényben lévő hitelmegállapodás felülvizsgálatát.

A Reuters hírügynökséggel előzőleg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt közölte, hogy pénteken a jelentősebb magyarországi bankok visszavonták küldöttségük tárgyalási mandátumát a bankadóról szóló tárgyalásokon.

A kormány már az idén 200 milliárd forintot akar beszedni banki különadóként a pénzintézeti szektor szereplőitől. A bankok a mérlegfőösszeg, a biztosítók a nettó díjbevétel, a pénzügyi szektor többi szereplője pedig a nettó árbevétel alapján fizetné majd a bankadót.

A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Matolcsy elmondta: a bankoktól a kormány 120 milliárd forintot, a biztosítóktól 36 milliárd forintot, és a pénzügyi szféra többi vállalkozásától pedig 30 milliárd forintot kíván beszedni, emellett még az idei költségvetésben szerepel mintegy 14 milliárd forintos összeg hitelintézeti járadékként.

A bankszövetség szóvivője közölte: hétfőig nem nyilatkoznak a tárgyalásokról.

Azóta, hogy a biztosítók közölték a kormány képviselőivel: a szektor 20 milliárd forintnál több különadót nem tud vállalni, a biztosítók képviselői nem tárgyaltak a kormánnyal - értesült a távirati iroda.
Az MTI-t informáló forrás már a 20 milliárd forintot is olyannak nevezte, amely súrolja, de inkább átlépi a biztonságos működés határát. A biztosítók egymás közt abban állapodtak meg, hogy a 20 milliárd forintot a díjbevétel és az iparűzési adó kombinációjával képzett arányszám szerint osztják fel.

A bankok különadójával kapcsolatban a forrás elmondta, hogy az állam egy "rossz bankot" kíván létrehozni, amelybe a bankok betehetnék a bedőlt jelzáloghiteleiket. Ezzel a bankoknál céltartalék szabadulna fel, amely részben forrása lehetne a különadónak.

A biztosítók viszont nem számíthatnak ilyen segítségre, mivel az általuk kifizetett viharkár egy részét sem vállalja át az állami katasztrófa alap.

HOZZÁSZÓLÁSOK