Egyre kevesebb a bankfiók Magyarországon

Valamivel több mint 2200 hitelintézeti fiók működött Magyarországon január elején, szemben az egy évvel korábbi 2420-szal - írta a Világgazdaság pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 11. péntek, 07:58
Fotó: Shutterstock

Hosszabb időtávon vizsgálva még szembetűnőbb a csökkenő trend: az MNB adatai szerint 2014 harmadik negyedévének végén még 3085 egység működött országszerte, tehát négy év alatt több mint hétszáz bankfiók tűnt el a piacról.

A jegybank fiókkereső alkalmazásának adatai szerint változatlanul meglehetősen koncentrált a bankfiókok eloszlása: száztagúnál nagyobb hálózattal már csak négy szereplő - a Takarék csoport, az OTP Bank, a K&H és az Erste - rendelkezik. (Több ezer adósra várhat kilakoltatás.)

A lap megjegyzi, hogy a fiókhálózat zsugorodása nem meglepő, hiszen egyre kisebb a pénzügyeiket kizárólag személyesen intéző ügyfelek aránya, és a szolgáltatók is igyekeznek az elektronikus csatornák használata felé terelni partnereiket. Ráadásul a bankfiókok üzemeltetése az egyik legjelentősebb tétel a kiadási oldalon a pénzügyi szolgáltatóknál, így a hálózat áramvonalasításával a költségek szintjén rövid idő alatt érezhető javulást lehet elérni - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.01.11 11:45

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.01.11 10:42

Ja, csak addig kellett a bankfiók, amíg szinte mindenkit rá nem szedtek/köteleztek a számlanyitásra.
Ha már úgy 1 óra tököléssel megnyitottad a számlát, utána vastagon lesz@r a bank, ha valamit intézned kell. Csak a pénz elvétele megy simán, minden más kiborító.
Magyarországon egy banki ügyintézés sokkal idegőrlőbb, lassúbb mint az állami ügyintézés.
Fordult a kocka, régen az állam volt fafej, ma már a bankok és egyéb "szolgáltatók".
Tetű az összes hazai bank. Külföldön sokkal egyszerűbb és normálisabb ügyintézés folyik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html