Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezzel a lépéssel az engedélyezési eljárást követően hamarosan Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jön létre, amelynek konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot. Az új bankcsoportban a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek az apport teljesülésekor.

A pénzügyi holdingtársaságba kerülő három, egymást számos területen (ügyfélbázis, termék- és szolgáltatásportfólió, működési struktúra és hálózat stb.) jól kiegészítő bankcsoport közös tevékenységének megkezdésével a magyar bankszektor meghatározó, egyik legerősebb és legfejlődőképesebb, hazai tulajdonban álló szereplője jön létre, amely stabilitást és kiszámítható likviditást biztosít a magyar gazdaság számára, elősegítve a GDP növekedését.

Külföldön is terjeszkedhetnek

A tranzakcióba bevont nemzetközi stratégiai tanácsadó társaság elemzése alapján az ügylet évi több tízmilliárd forint szinergiát generálhat, ami jelentősen erősítheti a bankcsoport versenyképességét, növekedési kilátásait, profittermelő képességét és stabilitását, növeli a bankok piaci értékét, miközben tovább javítja az ügyfélkiszolgálás színvonalát. Az új bankcsoport stabil hátteret biztosíthat a jövőbeli külföldi terjeszkedésekhez is, amivel az ország GNI mutatója (gross national income, bruttó nemzeti jövedelem) is javítható. Jelentősége miatt a Magyar Bankholding Zrt. bekerülhet az európai nagy és stabil bankcsoportok közé.

A Magyar Bankholding Zrt. 2021 során dolgozza ki a három bank részletes fúziós ütemtervét, annak mérföldköveit és részletes üzleti stratégiát. Ezt a munkát nemzetközi tanácsadó cégek közreműködésével a három bank szakemberei végzik, őket belső pályázaton választják ki. Amíg a Magyar Bankholding Zrt. új stábja a jövő megtervezésével és az első közös lépésekkel foglalkozik, addig a három bankban dolgozó szakemberek továbbra is gondoskodnak az üzleti tevékenység sikeres folytatásáról, az ügyfelek zavartalan kiszolgálásáról, az új fejlesztések, termékek és szolgáltatások bevezetéséről.

A bankok szakértői az elmúlt hónapokban számos nagy nemzetközi tanácsadó cég bevonásával elvégezték a szükséges jogi, gazdasági, pénzügyi és szervezeti átvilágításokat, és felbecsülték, hogy a három pénzintézet bankcsoportként történő működtetése milyen szinergiahatásokat eredményez. A tranzakció előkészítésével kapcsolatos befektetési banki feladatokat a Rothschild & Co látta el, a jogi tanácsadói feladatokat a DLA Piper végezte. A létrejövő új bankcsoport stratégiai víziójának és a szinergiakoncepciójának kialakításában szintén a világ egyik vezető tanácsadó cége nyújtott támogatást.

A három bank tulajdonosai október 30-án megállapodást írtak alá arról, hogy a Magyar Bankholding Zrt.-be apportálják a bankokban lévő tulajdonrészüket. A pénzügyi holding társaság az apport tényleges megtörténtétől kezdve prudenciális kontroll és csoportirányítási funkciókat lát el a három bankcsoport felett, valamint irányítja és levezényli a fúziós folyamatot.

Egyelőre külön cégek maradnak

A bankok egyelőre megőrzik jogi státuszukat, és önálló egységként, külön brandként működnek a későbbi integráció megtörténtéig, ugyanakkor az apport után közvetlenül megkezdik a közös működésből eredő szinergiák kihasználását.

Az új bankcsoportban a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek az apport megtörténtekor. Az apportálásra kerülő banki részesedések értéke, amely meghatározza a három bank pénzügyi holdingbeli részvényeseinek arányos tulajdonosi viszonyait, az Ernst & Young független nemzetközi tanácsadócég a jogszabályokkal összhangban, nemzetközi sztenderdek szerint elvégzett részletes értékelésén alapul.

A törvényi szabályozással összhangban az apportot követően nyilvános vételi ajánlattételre kerül sor mind az MKB Nyrt., mind a Takarék Jelzálogbank Nyrt. vonatkozásában. A következő napokban a Magyar Bankholding Zrt. és a tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyását kérik.

A Magyar Bankholding felsővezetése is megkezdi az operatív működést. A Társaság igazgatósági elnökének feladatait Barna Zsolt, vezérigazgatói feladatait pedig Vida József látja el, a szakemberek közösen irányítják majd a stratégiai tervezés munkáit. Az igazgatóság további tagjai: Balog Ádám, Lélfai Koppány, Tajthy Attila.