Bankjegyvizsgáló készülékek vásárlását támogatja az MNB

Bankjegyvizsgáló készülékek vásárlásához nyújt támogatást a jegybank; akár már egy hamis 10 ezer forintos bankjegy kiszűrésével megtérül a pályázók befektetése.
NAPI, 2012. szeptember 19. szerda, 10:50
Fotó: Napi.hu

Támogatást kaphatnak kiskereskedők és szolgáltatók korszerű bankjegyvizsgáló készülékek megvásárlásához a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankjegybiztonsági programja keretében; pályázni október 26-ig lehet - tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.

Az MNB közleménye szerint a hazai bankjegyhamisítás nemzetközi viszonylatban alacsony, de tudatos készpénzhasználattal még tovább csökkenhető a hamis bankjegyek elfogadása miatt keletkező kár. A nem valódi papírpénz elfogadása esetén ugyanis a veszteség az elfogadó kiskereskedőt és szolgáltatót terheli.

A jegybank kiemelte: jelenleg a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló segédeszközök használata.

Az MNB a készülékek nettó kiskereskedelmi árának 60 százalékával, de készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal támogatja a pályázókat. Egyes készülékek már 7000 forinttól elérhetők, így akár már egy hamis 10 ezer forintos bankjegy kiszűrésével megtérül a pályázók befektetése.

A részletes pályázati felhívás elérhető az MNB honlapján.

A jegybank a benyújtott pályázatokat az előre meghirdetett kritériumok alapján bírálja el, majd ezt követően elpostázza a támogatást igazoló kupont és az információs anyagokat az arra jogosultaknak - közölte az MNB.

HOZZÁSZÓLÁSOK