Nagy a nyomás - visszaszorítanák a készpénzes fizetést

Számos akcióval próbálják rávenni a bankok az ügyfeleket a kártyahasználatra. Van azonban egy réteg, akinél süket fülekre találnak az akciók, és csak készpénz felvételére használják a plasztiklapot, pedig a vásárlás után pénzt kapnának a bankjuktól.
Herman Bernadett, 2019. november 13. szerda, 07:08
Fotó: Shutterstock

Digitális és készpénzmentes irányba terelnék a bankok az ügyfeleket. Ennek egyik része, hogy számos javaslattal bombázzák a kormányt azzal kapcsolatban, hogy szigorítsa a készpénzhasználat feltételeit. Törölje el például a havi kétszeri, maximum 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, az állam folyósítsa a nyugdíjakat kizárólag bankszámlákra, a nagyobb összegű - félmillió forint fölötti - tranzakcióknál pedig tiltsa meg a készpénzes kiegyenlítést.

Pénzzel motiválnak

Nem csak erővel, de ajándékokkal, akciókkal is próbálják rávenni az ügyfeleket a bankkártya-használatra és más elektronikus tranzakciókra. Az OTP például ajándékot ad azoknak, akik regisztrálnak a játékába, és érintőkártyát használnak. Az ügyfelek mozijegyet, 2 ezer forintos jóváírást kaphatnak, azok pedig, akik jól tippelik meg, hogy tavaly év végén hány darab ATM-je és fiókja volt a banknak Magyarországon, még műszaki cikk utalványt is nyerhetnek.

Korábban is volt már hasonló akció a banknál, akkor a garantált ajándék mellé utazást nyerhettek a jól tippelők. Az akciók beválnak. "Az ügyfelek körében egyre többen vásárolnak bankkártyájukkal, éves szinten a tranzakciók számában és volumenében is két számjegyű növekedés figyelhető meg" - mondta az OTP a Napi.hu-nak. A hitelintézetnél emellett vásárlási kedvezményprogram is van, több üzletben és a Mol-kutakon kapnak visszatérítést a kártyával vásárló kliensek.

A K&H is pénzzel igyekszik rávenni a klienseket a kártyahasználatra. "Az év során több akciót is szervezünk, legyen az szezonális (leginkább a nyári, valamint a téli utazási szezonra összpontosítva), vagy akár ad hoc jellegű használatösztönző kampány. Meglévő ügyfeleink számára fontos hozzáadott érték, ha érzik, hogy a bankkártya használatukat és hűségüket időről időre jutalmazzuk valami extra kedvezménnyel" - mondják. Tipikusan ilyen kampány a nyaralási és a síszezonban a külföldi bankkártya használat jutalmazása extra pénzvisszatérítéssel, vagy egyéb utalványokkal, valamint az év végi időszakban az online és érintős vásárlások ösztönzése.

Hitelkártyára jár a legtöbb

A sima betéti kártyán a bankok haszna kicsi, az igazán nagy pénz a hitelkártyákból jöhetne be, amelyek éves díja eleve magasabb, másrészt pedig, ha az ügyfél nem törekszik tudatosan a kamatmentes költésre, akár 30 százalék fölötti kamatot is bevasalhatnak. Az persze úgy érhető el a legkönnyebben, ha az ügyfél sokat költ a kártyával, lehetőleg többet annál, mint amit vissza tud fizetni.

A K&H-nál most például 15 ezer forintos extra pénzvisszatérítést ígérnek a hitelkártya-igénylőknek, de a CIB is pénzvisszatérítéssel próbálja ösztönözni a hitelkártya-használatot. A Raiffeisen OneCard hitelkártyával is 1-3-5 százalék takarítható meg, ami kellő ösztönzés a kártyabirtokosok számára, hogy minél többet költsenek a hitelkártyával, annál többet takaríthat meg. Egyéb hitelkártyáinkra és betéti bankkártyáinkra időszakos kártyahasználat-ösztönző kampányokat szoktunk szervezni. Pillanatnyilag konkrét akció nincs, azonban bankkártyáink mellé számos kényelmi szolgáltatás igénybe vehető.

Bankkártyás rezsicsökkentés

A hitelkártyáknál az MKB is pénzvisszatérítéssel ösztönzi a kártyahasználatot. Az Energia Plusz hitelkártyánál ezen belül arra próbálja rávenni az ügyfeleit, hogy a rezsijüket is a kártyáról, csoportos beszedési megbízással fizessék ki. Aki így tesz, az megduplázhatja a 10 százalékos rezsicsökkentést, a bank ugyanis további 10 százalékot - de számlánként havonta maximum 1000 forintot - ír jóvá.

A Budapest Bank a számlacsomag díját csökkenti a kártyájukat aktívan használó ügyfeleknél. Bizonyos számlacsomagok esetében egy előre meghatározott minimum összegű bankkártyás vásárlás után az ügyfelek alacsonyabb számlavezetési díjjal vehetik igénybe a szolgáltatást. Emellett kártyaaktiválási díjkedvezményt kapnak az ügyfelek számlanyitáskor, vagy az azt követő 30 napon belül történő kártyaigénylés esetén, ha a kártyát 60 napon belüli aktiválják, és a számlanyitás folyószámlahitel igényléssel együtt történik.

Van, aki elutasítja

Bár az ügyfélkör egyre nagyobb hányada látja be a kártyahasználat előnyeit, vannak olyan ügyfelek, akik semmiképpen sem nyúlnának a plasztiklaphoz. A K&H-nál a kliensek 6 százaléka ilyen, a CIB-nél a tizede, igaz közöttük olyanok is vannak, akiknek a számlájához nem kapcsolható bankkártya. A legnagyobb arányban a prémium és a privátbanki ügyfélkör használja rendszeres a bankkártyát - elsősorban vásárlásra. Esetükben nincs szükség a bankkártyahasználat előnyeit bizonyítani, előnyben részesítik ezt a fizetési módot a készpénzzel szemben - mondják a Takarékbank szakértői.

Az átlagos ügyfélkörben is egyre inkább mindennapos a kártyával fizetés, akár a kisebb összegű vásárlásoknál is, de jelenleg is van az ügyfelek között olyan, aki teljesen elutasítja a kártyahasználatot, és kizárólag készpénzzel fizet mindenhol, mert "ezt szokta meg", vagy olyan településen él, ahol nincs jelen a bankkártya-elfogadás. Ezen utóbbi ügyfélkör esetében a legnehezebb a kártyahasználat ösztönzése - mondják a Takarékbanknál.

Az MKB-nál és a Budapest Banknál is hasonlók a tapasztalatok, bár a kártyahasználat növekszik, az MKB-nál a készpénzfelvételek mennyisége sem csökken, és továbbra is vannak olyan ügyfelek, akik többnyire csak a két díjmentes ATM-es készpénzfelvételi lehetőséget használják. "Jellemzően azokat az ügyfeleket nehezebb a bankkártya-használatra ösztönözni, akik hozzászokták a készpénz használatához, így például a mindennapi vásárlások vagy éppen csekkbefizetés esetén is így fizetnek" - mondja a Budapest Bank.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

amerika, 2019.11.13 21:11

Azt el kellene érni, hogy a pénzfelvételi díjat töröljék el. Máshol nincs, csak itt. Meg az internetes ügyintézés erőszakolása is felháborító.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.11.13 19:54

Aki a mai digitális világban még készpénzezik, az megérdemli a sorsát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.11.13 16:23

Miért kell a bankokat hizlalnia az egyszerű betétesnek ? Miért nem biztosítanak a bankok érdemi kedvezményt a nyugdíjas betéteseknek ? Miért nem vehetem le a tárgyhavi juttatásomat, teljes összegben , adó nélkül , a
számlámról ? Egyszer már adóztam a juttatásomért ! Miért köteleznek a bankok eltartására ! A pénzmosás
aligha egy betétes havi néhány százezer forintos juttatása során valósul meg ! Bizonyára ott nagyobb összegek
mozognak ! Milyen világ az, ahol egy bank a 20 milliós lakás hitel után ,több mint 60 milliót követel vissza ?
Milyen ország az, amelyik nem veszi figyelembe az EU Bírósága által a deviza hitelekkel kapcsolatban hozott
ítéleteit ? Miért tudta pl. Horvátország korrekten, az EU szabályozásnak megfelelően, kártalanítani a
korábbi deviza hiteleseket ? Csányi uraság ennyire erős lenne ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

palm, 2019.11.13 12:47

@bjdodo:
6. Jelenleg legerősebben a készpénz akadályozza még a negatív kamatok bevezetését. Bár a gyakorlatban enyhén már megvalósult, hiszen a különféle költségek meghaladják a kamat összegét, az átlagos ügyfél esetében mindenképpen.
A sok ujjongó trendi hipermodern milleniális persze nem lát tovább az orránál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bjdodo, 2019.11.13 10:48

A cikk szép példája a propagandának.

A világon mindennek van előnye és hátránya. A cikk szerint a kártyás fizetésnek csak előnye van. Nézze végig mindenki, a cikk szerint csak azért nem váltanak az emberek kártyás fizetésre, mert a készpénzt szokták meg. Ergo legyen magára büszke, aki kártyával fizet. Tehát a kártya a szép jövő, nincs is kérdés ezzel kapcsolatban.
Írnk egy pár dolgot, ami szerintem kimaradt a cikkből.
A kártyahaználat következményei:
1. Minden tranzakció a bankokon megy keresztül, akiket a lakosság (nem véletlenül) nem szeret. Én nem örülök neki, hogy minden egyes fizetésemen egy bankár (így vagy úgy) meggazdagszik.
2. Ha a készpénzforgalom lemegy, a készpénz körülötti infrastruktúra le fog épülni. Ha az leépül, nincs visszaút, marad a kártyás fizetés. Az állam által kibocsátott fizetőezköz helyett lehet választani, hogy ezt a bankot, vagy azt a bankot vonom bele a zsemlevásárlásomba.
3. Ha a készpénz mint alternatíva megszűnik, megszűnik a verseny. 10-15 bank között lesz ugyan verseny, de az nem ugyanaz, mintha olyan szintű szolgáltatást kellene nyújtsanak, mit amit a készpénz ad a lakosságnak. Verseny hiányában a banki díjak nyilván emelkedni fognak. Ne mondja nekem senki, hogy attól lesz olcsóbb a bankolás, mert nem lesz készpénz.
4. Állami és banki megfigyelés: teljes profiljuk lesz a bankoknak az ügyfeleikről és az államnak az összes állampolgárról. Azt is tudják majd, hogy ki eszik teljes kiőrlésű kenyeret. és ki eszik fehér kenyeret. Egész életében. A marketing, a propaganda és az "emberek oktatása" még súlyosabban fogja az emberek életét nyomorítani. Mindenkinek személyre szabottan. Ismerik majd a gyengeségeinket, a függőségeinket.
5. A pusztán kártyás infrastruktúrával nagyon egyszerű kormánydöntés kérdése, hogy a vásárlást szabályozzák. A túlslyos nem vehet csokit, az alkoholista alkoholt. Logikus, de biztos, hogy minden túlsúlyos örülne, ha nem vehetne egy tábla csokoládét? Ez biztos, hogy jó világ lenne? Ajándékba se?? De ennél tovább is mehetnek, innentől nagyon kis befektetéssel bevezethetik, ami Kínában van, és ami rendszerrel már Torontóban is próbálkoznak, társdadalmi pontrendszer. Mindenkinek van egy pontja. Ha az alacsony, az állampolgár nem vehet gyors internetet, nem bérelhet jó környéken házat, nem vehet repülőre és expressvonatra jegyet. Megvan ennek a kockázata? Ma talán nincs. De ne mondja nekem senki, hogy biztos abban, hogy az elkövetkező 50 évben egyszer se lesz olyan kormány, aki ezt meglépné. Ha a lehetőség megvan, előbb utóbb valaki be akarja majd vezetni. Most fektetjük le az alapokat.

A készpénz hátrányairól nem írok ennyit, mert sok helyről lehet hallani: bűnözés, feketegazdaság, kábítószer. Csak ezeket a dolgokat máshogy is lehet kontrollálni. Ma a közbiztonság szerintem sokkal rosszabb, mint 50 éve volt. Gondoljunk bele: hány 50 éves nőtt úgy fel, hogy az utcán játszott? Egyedül járt gyalog iskolába? Mobiltelefon és minden nélkül? Ma hányan merik elengedni a 10 éves gyereküket Pesten, hogy egy másik kerületbe egyedül elmenjenek iskolába rendszeresen, bunofón nélkül? 50 éve nem is létezett kreditkártya. 50 éve mi volt a kábítószer? A technokol rapid. Ne mondja nekem senki, hogy ez lesz a megoldás - a feketegazdaság meglesz KP nélkül. Simán átállhatnak pl. aranyra. A köznép az, aki meg lesz nyomorítva ebben a világban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html