Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az idei nyáron több hitelintézet is bankkártyás kedvezményekkel segíti a nyaralókat. Az FHB Bank a társaság által kibocsátott Maestro és MasterCard betéti bankkártyák esetében szeptember 15-ig díjmentes készpénzfelvételt tesz lehetővé az adott bankkártyákat elfogadó külföldi atm-eknél. A bank a díjmentesítési akciót úgy oldja meg, hogy a tranzakció bekövetkeztekor beterheli a készpénzfelvétel díját, s azt utólagosan, az adott hónap végéig írja jóvá.

Időszakos kedvezményt ad a Budapest Bank is, de náluk csak augusztus 31-ig tart a nyár és még inkább csökkentett a felhasználhatóság: csak a Budapest Bank Befektetési Kártyával, illetve a plasztikhoz igényelt társkártyákra érvényes az ingyenes készpénzfelvétel külföldön. Ráadásul további feltétel, hogy a kártya birtokosa a készpénzfelvételen túl legalább egyszer külföldön történő vásárlásra − pos-tranzakció − is használja a plasztikot. A tranzakciós költség jóváírása itt is utólagos: a bank a külföldi atm-eknél végrehajtott készpénzfelvételi tranzakciók díját a készpénzfelvételi tranzakció hónapját követő hó elején írja jóvá az ügyfél kártyaszámláján. "Új" akció a CIB Bank legfiatalabb bankkártyájának, a CIB Visa Inspire betéti bankkártyájának akciós lehetősége: a plasztikkal az Intesa Sanpaolo Csoporthoz tartozó közel 10 000 atm-ből lehet korlátlan alkalommal készpénzt felvenni díjmentesen külföldön − nem csak a nyári időszakban. A CIB ráadásul olyan ingyenes atm-kereső alkalmazást is készített okos telefonokra, amelynek segítségével az ügyfelek 11 külföldi országban kereshetik meg a hozzájuk legközelebb eső, bankcsoporthoz tartozó − ingyenesen használható − készpénzkiadó automatát. A CIB a prémium ügyfeleknek is kedvez: a CIB MasterCard Gold betéti bankkártya birtokosai szeptember 30-ig bármely külföldi készpénzkiadó automatából díjmentesen vehetnek fel pénzt.

Vannak azonban már "szakállas" határon átnyúló pénzfelvételt támogató banki kedvezmények is. Az Erste Bank ügyfelei az osztrák központú régiós bankcsoport atm-jein a magyarországi saját hálózat használatának költségén tudnak pénzt felvenni. A bank tapasztalatai szerint az ügyfelek körében népszerű ez a szolgáltatás, nagy számban élnek a fent említett, kedvezményes díj mellett történő készpénzfelvétel lehetőséggel.

Az OTP betéti kártyáival a bankcsoport külföldön üzemeltetett atm-jeiből való készpénzfelvétel díja a normál díjszabáshoz képest jelentős kedvezményt tartalmaz, hiszen a standard 3−3,35 euró+1,0−1,13 százalék helyett a díj mindössze 1 euró tranzakciónként. Érdekesség, hogy miután a hazai saját atm-es tranzakciók díja is az összeg fényében százalékos mértékű − standard kártyáknál 58 forint +0,58 százalék −, az OTP-ügyfelek a kedvezménynek köszönhetően már 40 ezer forintnál magasabb összegű külföldi készpénzfelvételnél jobban járnak, ha például a szlovák OTP Banka automatáit használják. A bank statisztikái szerint az átlagos külföldi készpénzfelvételi tranzakciók összege egyébként 35 ezer forint körüli − meglepetésre a külföldi fiókokban történő készpénzfelvétel átlagos összege 100 ezer forintnak megfelelő valuta. Régóta, már 2008. január 1-jétől vehetnek fel az UniCredit Bank ügyfelei betéti bankkártyáikkal korlátlan számban díjmentesen készpénzt a bank és a bankcsoport automatáiból. Ez immár 18 ország közel 20 ezer UniCredit-automatáját fedi le.

Az Erste, az OTP, az UniCredit és a CIB Inspire bankcsoporti kedvezményt nyújt, azaz a bankok külföldi ügyfelei hasonló kedvezményekben részesülhetnek a magyar atm-ek használatakor. Ugyanakkor kérdésünkre egyik bank sem tudott arról adatokkal szolgálni, mennyire gyakori az, hogy a pénzintézet külföldi ügyfelei saját plasztikjaikat a magyar bank hálózatában használnák fel. A magyar ügyfelek külföldi bankkártyás költéseiről ugyanakkor érdekes adattal szolgált a CIB: szerintük az összes kártyás tranzakció 10 százalékát már külföldön bonyolítják az ügyfeleik. Az OTP-nél ennél szerényebb az arány: közlésük szerint tavaly az összes bankkártyás tranzakció 3,5 százaléka valósult meg külföldön. A vásárlásokon belül ugyanakkor ez az arány 9 százalékot tett ki, azaz a külföldi kártyahasználat során inkább a vásárlás a kedveltebb igénybevételi forma, melynek oka, hogy a vásárlás külföldön is ingyenes. Ez pedig azt is jól mutatja, hogy a külföldre vetődő magyar bankkártyahasználó tudatosabb, mint a plasztikkal csak itthon tranzaktáló átlagpolgár.