Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Itt a nyár, sokan indulnak külföldre nyaralni. Egyre többen visznek ilyenkor magukkal bankkártyát, hiszen ezzel kényelmesen lehet vásárolni az országhatáron túl is. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a nyári hónapokban történik a legtöbb külföldi vásárlás bankkártyával.

Rekordon a forgalom

Tavaly a harmadik negyedévben több mint 7,8 millió alkalommal fizettek külföldön fizikai kereskedőnél magyarországi kibocsátású bankkártyával, ez a teljes évi forgalom csaknem harmada. Értékben is a tavalyi harmadik negyedévben dőlt meg a külföldi kártyahasználati rekord, több mint 102 milliárd forintot fizettek ki a kereskedőknél és szolgáltatóknál a magyar bankkártyások, ez a teljes 2018-as forgalom több mint 32 százaléka.

A külföldi készpénzfelvételek száma is ebben az időszakban a legmagasabb. 2018 harmadik negyedévében 515,4 ezer alkalommal vettek fel pénz a magyar bankkártyások utazásaik során összesen 33 milliárd forint értékben. Maga az érték nem volt számottevően magasabb, mint a többi negyedév során, de a készpénzfelvétek száma minden korábbi rekordot megdöntött.

Változó árfolyamok

A kártyás vásárlásnak külföldön sincs díja. Azt viszont kevesen tudják, hogy a bankok a külföldi költéseket nem a középárfolyamon, hanem egy másik - deviza, számlakonverziós, bankkártya stb. néven futó - devizaeladási árfolyamon számolják el. Ez pedig magasabb a középárfolyamnál.

A bankoknál ráadásul nem egységes, hogy mekkora devizamarzsot alkalmaznak a külföldi kártyahasználatnál. Van olyan hitelintézet, amelyiknél a vételi és az eladási árfolyam különbsége mindössze 2 százalék, és olyan nagybank is akad, amelyiknél az 5 százalékot is meghaladja. Ez azt jelenti, hogy egy olyan árut, amelynek az árcímkéjén 100 euró szerepel, egy forint számlával rendelkező ügyfél az egyik bank kártyájával 101 euróért, egy másikéval pedig 102,7 euróért kapja csak meg.

Külföldi kártyahasználat költsége hazai bankoknál
BankKártyáknál használt devizamarzsKülföldi atm-es készpénzfelvétel díj betéti kártyával
OTP2%Bankcsoport atm-je: 1,98 euró, Idegen atm: 3,39 euró+ 1,67%
Budapest Bank3,35%1886 Ft + 0,6% (max. 9000 Ft), arany kártyánál 0,6%, max. 9000 Ft
Takarékbank2%1,5% + 3 euró
K&H4,50%1,26% + 1765 Ft
UniCredit5,36%külföldi UniCredit: 1,6% + 3 euró külföldi egyéb: 1,65% + 4,2 eur, kivéve egy prémium kártyát, amelynél 1% + 3,25 euró
CIB4,10%Visa kártyával Intesa Sanpaolo atm-ből: ingyenes, MasterCarddal vagy más bank atm-jéből 2771 Ft
MKB4,50%9 euró
Raiffeisen4,50%9,56 euró
Gránitbank3%500 Ft + 1,30%
Erste3%Erste csoport atm-je: 100 Ft + 1% + 0,6% Más atm: 1358 Ft + 1,88% + 0,6%
Forrás: Napi.hu-gyűjtés


Az OTP olcsó, az UniCredit drága

Valamennyit még dobhat az áron az is, ha a kártyatársaság miatt kétszer is át kell váltani az árut árát. Például ha egy horvát kunában lévő árucikket vásárol egy magyarországi ügyfél, előfordulhat, hogy MasterCard kártyánál először euróra, Visánál euróra vagy dollárra váltják át az összeget, amit a bank csak ezt követően vált át forintra a bankszámlán.

Egy olyan nyaraláson, ahol a család több százezer forintot költ kártyával szállodára, autóbérlésre és más szolgáltatásokra, több ezer forint lehet az eltérés két bankkártya között.

A kártyatársaságok árfolyama minden banknál egységes, csak a bankok saját árfolyama tér el. A legkisebb marzzsal a nagybankok közül az OTP és a Takarékbank dolgozik, ennél a két hitelintézetnél mindössze 2 százalék a devizavételi és a devizaeladási árfolyamok különbsége. Több nagybanknál meghaladja a marzs a 4 százalékot: a CIB 4 százalékos, a K&H, a Raiffeisen és az MKB 4,5 százalékos marzzsal dolgozik, az UniCreditnél pedig 5,36 százalékos különbség van a vételi és az eladási árfolyamok között.

Főszabályként tehát elmondható, ha egy családban több bankkártya is van, akkor érdemes annak a banknak a plasztiklapjával fizetni külföldön, amelyik kedvezőbb váltási árfolyamot alkalmaz.

A külföldi bankoknak is van árfolyamuk

Azt szinte minden kártyabirtokos tudja: a külföldi készpénzfelvétel drága. Ha már mégis szükség van rá, akkor ebben az esetben is érdemes a szűkebb marzzsal operáló bankok kártyájával felvenni a valutát. Az automatás készpénzfelvételnél ugyanazt az árfolyamot alkalmazzák a hazai bankok, mint a vásárlásnál. Egyre több helyen fordul elő viszont, hogy akár vásárlásnál, akár készpénzfelvételnél felajánl a külföldi terminál egy saját váltási árfolyamot.

A bankkártyások jobban járnak, ha ilyenkor mindig számolnak, valóban megéri-e nekik a külföldi atm-et üzemeltető bank vagy pénzügyi cég árfolyamán váltani a pénzt, vagy jobb a saját bankjuké. Megtörténhet, hogy a külföldi bank nagyon fogyasztóbarát módon középárfolyamon váltja át a forintot a helyi valutára, de az sem ritka, hogy sokkal rosszabb árfolyamot kínál a magyarországi hitelintézetnél.

Készpénz vagy kártya?

Főszabályként még mindig az a helyzet, hogy kurrensebb valutákból érdemes idehaza beváltani annyit, amennyire külföldön szükség lehet. A forgalmasabb pénzváltók - nem a reptéren és a határon persze - viszonylag kicsi, 1-2 százalékos marzsokkal váltanak eurót vagy horvát kunát, erre persze jöhet még némi tranzakciós költség. Egzotikusabb valutákból a pénzváltóknál sincs sok, ezek helyett érdemes a célországba eurót vagy dollárt vinni és ott átváltani.

Bizonyos bankkártyákkal bizonyos országokban viszont a készpénzfelvétel sem drága. Általában a bankok a saját csoportjukhoz tartozó hitelintézetek automatáinál adnak kedvezményeket, amelyek mértéke eltérő. Az OTP ügyfelek a bank a saját külföldi leányainak atm-jeiből 1,98 euróért vehetnek fel készpénzt, a CIB Visa-kártyás kliensei az Intesa Sanpaolo bankjainál ingyen vehetnek fel valutát.