Eszerint a futamidő a törlesztés felfüggesztésének időtartamával kitolódik, a törlesztőrészlet mértéke pedig nem változik. Ami a legtöbb hiteltől megkülönbözteti a Babavárót, hogy amennyiben az első 5 évben gyermeke születik az igénylő házaspárnak, akkor ez a kölcsön véglegesen kamatmentes lesz, míg ellenkező esetben a moratórium következtében elmaradt kamatokkal is foglalkoznunk kell.

Amennyiben születik gyermek az első 5 évben

Mindenképpen az a jobbik eset, ha a Babaváró hitelt felvevő házaspárnak már az első 5 évben gyermeke születik, ugyanis ekkor a teljes kamatot átvállalja az állam, amely - a hitel összegétől, futamidejétől és felvételének időpontjától függően - akár 5,5 millió forint körüli összeg is lehet. Akik már vettek fel Babavárót, és terveznek gyermeket - vagy már akár úton is van -, azok ezzel a verzióval számolhatnak.

Ezeknek a családoknak a március 18-től hatályos fizetési moratórium csak annyit jelent, hogy a szokásos havi törlesztőrészleteket egészen idén decemberig nem kell befizetniük, a hitelük futamideje pedig majd annyival meghosszabbodik, ahány hónapig éltek a fizetési moratórium lehetőségével. Fontos, hogy a moratórium ideje alatt az úgynevezett állami kezességvállalási díjat sem kell fizetni, amely minden hónapban a legutóbbi évfordulókor fennálló tőketartozás 0,5 százalékának tizenketted része, tehát legfeljebb 4 167 forint lenne.

Ha nem születik gyermek az első 5 évben

Pénzügyi szempontból nehezebb dolguk lesz azoknak a házaspároknak, akik vagy eleve nem is tervezik, vagy csak nem sikerül teljesíteniük a kamatmentesség feltételét, azaz nem születik gyermekük a hitel első öt esztendeje éve alatt. Nekik az öt év leteltével 120 napon belül vissza kell majd fizetniük az addig kapott kamattámogatást (mintegy 1,5 millió forintot), a fennálló tartozásuk pedig piaci kamatozású hitellé alakul át.

Számukra a fizetési moratórium kihasználása várhatóan többletkiadást okoz, mert az ezalatt be nem fizetett törlesztőrészletek összegével magasabb lesz az ötödik év végén fennálló tartozásuk: egy húsz évre felvett, tízmillió forintos Babaváró kilenchavi törlesztőrészlete 375 ezer forint lenne - ennyivel több tőketartozást kell majd piaci kamattal visszafizetniük.

A kamatszint az ötéves állampapírhozam 130 százalékának öt százalékponttal megnövelt értéke, amely a jelenlegi állapot szerint 6,7 százalék lenne. Ez alapján egy 375 ezer forinttal magasabb tartozás teljes visszafizetendő összege 220 ezer forinttal emelkedne meg. Ez az a pénzösszeg, amelyet azok veszíthetnek el, akik kihasználják a moratóriumot, de nem születik gyermekük.

Ha szeretne mindent megtudni a hitel moratóriumról, akkor a Hitel moratórium kisokos oldalon mindig friss információkat talál!