Mikor éri meg egy vállalkozásnak a hitelkiváltás?

Sokkal többet is nyerhet egy cég hiteleinek kiváltásával és átstrukturálásával, mint azt sokan gondolnák. Például akár magasabb hitelösszeget, mégpedig alacsonyabb havi fizetési kötelezettség mellett. Mutatunk egy konkrét példát.
Bankmonitor.hu, 2019. szeptember 26. csütörtök, 09:00
Fotó: Shutterstock

A Bankmonitor.hu írása.

Az időről időre felmerülő plusz forrásigény a fejlődő cégek természetes velejárója. Különböző időpontokban felvett folyószámla- és forgóeszközhitele, esetleg egy-egy beruházási hitele ma már sok vállalkozásnak van, ezek futamideje és persze árazása pedig jó eséllyel különböző. Emiatt a hitelportfólió egy idő után átláthatatlanná válik, ráadásul a költséghatékonyságtól is folyamatosan távolodunk.

Van egy pont, ahol megéri tabula rasát csinálni, megvizsgálni meglévő hitelállományunkat, amikor is az alábbi kérdéseket kell mindenképp tisztázni:

  • Mekkora összegű banki forrás áll a rendelkezésünkre? Működésünk (bővülésünk, terjeszkedésünk) igényelne még további banki forrásbevonást?
  • A hitelstruktúránk kényelmesen szolgálja a működési forrás igényünket? A napi kapkodásban nem követtünk-e el olyan hibát, hogy hosszabb távon megtérülő beruházásainkat rövidebb futamidejű hitellel finanszíroztuk?
  • Mindezt a banki forrást milyen költségek mellett kapjuk meg? Itt fontos, hogy a hitelhez kapcsolódó egyéb díjakat - például kezelési költség - se hagyjuk ki a számításunkból!
  • Mekkora összegű a törlesztést (tőke és kamat) jelent ez havi vagy éves szinten a cégünknek? - Ezt a rendelkezésünkre álló hitelnagyság mellett a hitelek futamideje is meghatározza.
  • A rendelkezésünkre bocsátott banki forrásokért cserébe milyen kötelezettségeket vállaltunk? Például kellett-e ingatlanfedezetet biztosítanunk valamelyik hitel mögé, esetleg magántulajdonunkban lévő értékpapírjainkat lekötni jó pár évre egy lombardhitel-konstrukcióban?

Hol van az a pont, amikor el kell kezdeni a rendrakást?

Kettőnél több hitelnél már érdemes elkezdeni ezen gondolkozni. Főként ha azokat a hiteleket korábban vettük fel, illetve ha újabb hiteligényünk jelentkezik. Az újabb hiteligénnyel - melyet kifeszített finanszírozás esetén meglévő bankunk már nem is biztos, hogy teljesíteni kíván számunkra - ajánlott párhuzamosan több bankot is megkeresni, és ajánlatot kérni tőlük.

A jelenlegi finanszírozási környezetben sokszor találkozunk azzal, hogy egy új ügyfél megszerzése érdekében sokkal több mindenre hajlandók a bankok - magasabb hitelösszeg, alacsonyabb kamatozás -, mint amit a már meglévő ügyfelek megtartásáért bevállalnak. Tisztelet persze a kivételnek, amikor a bank ráébred arra - vagy épp versenytársak bevonásával mi magunk ébresztjük rá őket -, hogy akár el is veszíthetik biztosnak számító jó ügyfelüket.

Az új hiteligénnyel párhuzamosan indított hitelcsomag felülvizsgálat meglepő eredményeket hozhat:

  • Megemelt teljes hitelkeret.
  • Alacsonyabb kamatszint.
  • Mindez havi/éves szinten alacsonyabb hiteltörlesztő részletek mellett.
  • Egyszerűbb, követhetőbb hitelstruktúra.
  • Ha figyelünk rá, bónuszként még a bankszámla-költségeinkből is lefaraghatunk.

Az alábbi kalkulátor segítségével megnézheti, hogy a cége mekkora hitelösszegben gondolkozhat meglévő hitelinek kiváltása mellett:

HOZZÁSZÓLÁSOK