Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legkedvezőbb személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutató (thm) értéke - ez mutató százalékos formában, az egyszeri díjakkal együtt mutatja meg a hitel éves költségeit - 0,8-1,6 százalékponttal csökkent két év alatt. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint a három legolcsóbb hitel átlagos törlesztőrészlete hárommillió forint hitelösszeg és hatéves futamidő esetén jelenleg 51 446 forint, ez 800 forinttal kedvezőbb, mint két évvel ezelőtt volt.

* három legkedvezőbb ajánlat átlaga (350 ezer forint jövedelemnél)
Kép: ** három 3 legkedvezőbb ajánlat átlaga (500 ezer forint jövedelemnél)

A teljes visszafizetendő összeg emiatt 87 ezer forinttal lenne kisebb. Ez nem jelentős különbség, ám ahogy nő a hitelösszeg, úgy nőhet a kamatcsökkenés miatti pénzügyi előny. Egy ötmillió forint összegű, hatéves futamidejű hitelre például most 119 ezer forinttal kell kevesebbet visszafizetni annál, mintha két évvel ezelőtt igényelte volna ugyanezt valaki. A pénzügyi előny egy tízmillió forint összegű, nyolcéves futamidejű hitelnél pedig már meghaladja a 730 ezer forintot!

Megjegyzés: három legkedvezőbb ajánlat átlaga (350 ezer forint jövedelemnél)
A teljes visszafizetendő jövedelemnél a havi törlesztők, emellett hitelkiváltásnál az 1 százalékos előtörlesztési díj is.

A kamatcsökkenés vajon van olyan mértékű, hogy amiatt megérje kiváltani egy korábban felvett személyi kölcsönt? Először is azt kell az ügyfélnek eldönteni, hogy a kiváltást követően a törlesztőrészletet vagy a futamidőt szeretné csökkenteni, ugyanis a két megoldás pénzügyi előnye nem azonos. Az előbbi esetben a havi törlesztő azonnal csökken, míg a hátralévő futamidő változatlan marad, emiatt a hitel kamattartalma magasabb lesz.

Ez egy, eredetileg hárommillió forint összegű, két éve felvett személyi kölcsön kiváltásakor azt jelentené, hogy a futamidő lefaragásával összességében 251 ezer forinttal csökkenne a teljes visszafizetés, míg ha a havi törlesztőket minimalizálja, akkor 216 ezer forint a pénzügyi előny.