A hazai bankok érdekképviseleti szervének közleménye szerint tagszervezetei arra törekednek, hogy mielőbb rendezzék ügyfeleikkel az árfolyamrés kérdését, az új szabályok szerint átszámítsák a tartozásokat. Ehhez az szükséges, hogy megszülessen és életbe lépjen a pontos és egységes eljárásrendet meghatározó jogszabály. A bankok ennek szakmai előkészítésében is készek az együttműködésre a jogszabályalkotókkal - közölte a Magyar Bankszövetség.

A nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint a kormány még a héten benyújtja az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely a Kúria jogegységi döntésének megállapításait illeszti be a jogrendbe. A devizahiteleseket ért tényleges veszteségek elszámolására szeptemberben tesz majd javaslatot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A kormány szerint az árfolyamrés kérdése viszonylag gyorsan rendezhető, mivel a Kúria kimondta, hogy az MNB hivatalos középárfolyamát kellett volna alkalmazniuk a bankoknak. A kabinet javaslatot tesz az elévülés kérdésének világos meghatározására is. A kormány álláspontja szerint amíg a szerződés hatályban van, élő jogviszonyról van szó, elévülés csak a jogviszony lezárulta után indulhat el; ezt rögzíteni fogják a törvényben. A szerződések tisztességtelenségét bírósági úton mondhatják ki.

Több dologra kellene figyelni

A bankszövetség közleményében hangsúlyozza: továbbra is fontosnak tartja, hogy olyan jogszabály szülessen, ami figyelembe veszi az ország gazdasági teljesítményében kulcsszerepet játszó pénzügyi szektor teherbíró képességét, és amely méltányosan kezeli a forinthitelesek érdekeit, nem hozva őket kedvezőtlenebb helyzetbe a devizahiteleseknél.

Az érdekképviseleti szervezet szerint különösen indokolatlan lenne, ha a kedvezményes végtörlesztéssel élő ügyfelekre is kiterjedne az új jogszabály, hiszen ők már eleve olyan nagy mértékű kedvezményben részesültek, amely jelentősen meghaladja a kilátásba helyezett visszatérítés összegét. Már a kedvezményes végtörlesztés terheit is kétharmad arányban a hitelintézetek viselték, egyharmadát pedig a költségvetés - emlékeztet a szervezet.

A bankszövetség az elévüléssel kapcsolatban felhívja a figyelmet arra, hogy egy sok évtizedes, a polgári törvénykezés egyik alapkövét jelentő szabály átértelmezése, átírása olyan kockázatot jelent, amely túlmutat a devizahiteles kérdésen, és valamennyi, nem csak banki szerződés alapját megkérdőjelezi, ráadásul visszamenőleges jelleggel.