Bankot büntetett az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több hiányosságt tárt fel a Sopron Bank Burgenland Zrt.-nél, ezért megbírságolta a pénzintézetet.
Napi.hu, 2016. április 19. kedd, 09:44
Fotó: Napi.hu

A jegybank 2012 végétől vizsgálta a Sopron Bankok és egyebek mellett tőkeszámítási, számviteli, eszközminősítési, fedezetértékelési, illetve a tartalékképzési és belső ellenőrzési tevékenységét érintő hiányosságokat tárt fel - közölték.

Az MNB egyrészt kötelezte a bankot a hiányosságok megszüntetésére, és összesen 28,7 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott. A bírság megállapítását különösen indokolttá tette a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében feltárt jogsértések számossága és súlya, illetve a jogsértések ismétlődése. Számos hiányosság megszüntetésére már korábbi felügyeleti határozatok is kötelezték a hitelintézetet. Súlyosító körülményként értékelte a jegybank továbbá a szabályszegések egy részének rendszerszintű jellegét, illetve azok jelentős - egyes esetekben magas - kockázati besorolását is. Enyhítő körülménynek számítottak ugyanakkor a bank együttműködő magatartása, továbbá az, hogy a vizsgálat a jogsértésekkel összefüggésben nem tárt fel ügyfél-érdeksérelmet.

HOZZÁSZÓLÁSOK