BUX
38643

Bankot vesz a Coop? (javított)

Az Oroszország elleni szankciók miatt nem tud tőkét emelni az orosz tulajdonos a veszteségesen működő Sberbank Magyarországnál - értesült a Portfolio. A helyzetet kihasználva tőkeemeléssel többen is tulajdont szeretnének szerezni a rossz hitelei és veszteségei miatt kis üzleti értéket képviselő bankban. Egy bankszektoron kívüli szereplő, a Coop érdekeltségébe tartozó Co-op Hitel Zrt. áll most ehhez a legközelebb.

Napi.hu, 2015. február 9. hétfő, 17:19

A Sberbank Magyarország a 2011-es 31,9 milliárd forintos, a 2012-es 18,5 milliárd forintos és a 2013-as 7,7 milliárd forintos éves veszteség után tavaly újabb mínusszal zárhatta az évet. Bár a bank éves jelentése még nem jelent meg, úgy tudni, hogy elkelne a tőkeemelés a hitelintézetnél, ezt azonban a legnagyobb orosz bankként ismert tulajdonos nem tudja megtenni, ugyanis az Oroszország elleni szankciók egy ilyen lépést tiltanak neki - írta a Portfolio.hu.

A veszteséges működés ellenére többen is versenybe szálltak a Sberbank (kisebbségi?) részesedésének megszerzéséért. Épp a veszteséges működés és a rossz hitelportfólió miatt nem képvisel nagy üzleti értéket a bank. A portál úgy tudjuk, hogy a Co-op Hitel Zrt. áll a legközelebb a megegyezéshez. A céget 2009-ben alapította a Coop-csoport 115 tagja. A zrt. személyi kölcsönöket nyújt és faktoring tevékenységet végez, az előbbivel a csoport dolgozóit hitelezi, az utóbbival a Co-ophoz tartozó vállalkozások likviditását javítja.

Javítás
Sberbank Magyarország időközben helyreigazítást kért.Eszerint a hatályban lévő szankciók a tulajdonos tőkeemelési képességét nem befolyásolják.