A bankszámlások újabb figyelmeztetést kaptak

Október végéig minden bankszámlásnak - aki eddig még nem tette meg - egyeztetnie kell az adatait a fiókokban, vagy nem használhatják a szolgáltatásokat.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 9. hétfő, 13:39
Fotó: Shutterstock

Mintegy félmillió lakossági, illetve csaknem 150 ezer vállalati ügyfél nem tett még eleget a kötelezettségnek. Ez a lakossági számlák 5, a céges ügyfelek 10-15 százalékát jelenti - mondta el Kovács Levente a Bankszövetség főtitkára az M1-en az MTI szerint.

A kötelező azonosításra a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem miatt van szükség. A lakossági ügyfelek közül azoknak kell megjelenni a bankokban, akik erről értesítést kaptak - döntően olyan ügyfelek, akik 2017 júniusa előtt nyitottak számlát és dokumentumaikat korábban nem másolták le -, a cégeknél azonban mindenkinek egyeztetni kell - tette hozzá Kovács.

A kötelező banki adategyeztetésre június 26-a volt az első határidő, amelyet október 31-éig hosszabbítottak meg.

Sokaknak amiatt is jelenésük van a bankjuk: szeptember 14-től kötelezően bevezetik a kétfaktoros azonosítást, hogy javítsanak az ügyfelek számlabiztonságán. A változás azt hozza magával, hogy csak akkor lehet online vásárolni az EU-n belül bankkártyával, ha a kártyabirtokosok aktiválják az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatást. Ennek során az internetes vásárlásoknál a bank küldeni fog sms-ben egy egyszer használatos jelszót, az ügyfél csak ezt begépelve tud majd vásárolni. De több pénzintézet kínál majd biometrikus azonosítási lehetőséget is.

HOZZÁSZÓLÁSOK