Bankszámlák: jövő márciusra csúszik az azonnali fizetés

Az azonnali fizetés júliusi indulása csúszik. Jövő március 2-án indul csak a lakosság számára a rendszer.
Herman Bernadett, 2019. május 31. péntek, 12:09
Fotó: Getty Images

Az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját biztosító Giro Zrt. és a Magyar Nemzeti Bank határidőre elkészült a rendszer működését megalapozó technikai feladatokkal. Ahhoz, hogy a rendszerhez csatlakozás és a biztonságos működés valamennyi pénzforgalmi szolgáltató vonatkozásában biztosítható legyen, július 1-jétől a rendszer éles próbaüzeme kezdődik, a lakossági és vállalati ügyfelek számára az azonnali fizetés 2020. március 2-ától lesz elérhető - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az azonnali fizetési rendszer létrehozásáról 2017 elején hozta meg a szükséges döntéseket a MNB, amelynek célja a hazai pénzforgalmi szektor, a pénzügyi infrastruktúra és ezen keresztül a magyar gazdaság versenyképességének növelése. A döntés értelmében az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt lehet majd átutalásokat teljesíteni úgy, hogy az átutalás kezdeményezése során lehetőség lesz a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját (például mobiltelefonszám, e-mail cím) megadni.

Késni fog

A példa nélküli beruházás a hazai bankszektor informatikai rendszereinek átalakítását igényli, ezért a jegybank folyamatosan nyomon követte a pénzforgalmi szolgáltatók felkészülését. Ennek fényében indokolt, hogy a vonatkozó rendeletben meghatározott 2019. július 1-i időpontban csak a rendszer éles próbaüzeme induljon meg, a lakossági és vállalati ügyfelek számára pedig a teljes indulásra egy későbbi időpontban kerüljön sor.

Korábbi hírek szerint a Magyar Bankszövetség és az MNB május 31-én tárgyalta meg a végleges feltételeket. Előtte már több hír megjelent arról, hogy vannak bankok, amelyek a rendszer elindításának halasztását szeretnék. Nyilvánosan azonban csak az OTP ismerte el, hogy a csúsztatást javasolja majd a bankszövetségnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi1953, 2019.05.31 18:42

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.05.31 16:57

Az azonnali fizetés technikai feltételei több, mint húsz éve megvannak, de egyesek hatalmas pénzeket szakítanak azzal, hogy a mi pénzünk az ő kezükben van néhány órán át. Ha az azonnali fizetés bevezetését el tudták húzni 20 évien át, akkor még néhány év "sajnálatos csúszás" megvalósítása szintén nem lesz probléma nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.31 13:02

Ez nem csúszás. 1 évre kitolás az nem csúszás, hanem a nem akarás.
Mondom, ez egy qrvaország, itt minden másképp működik, mint egy rendes államban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html