A szervezet szerint az új jogszabály a szigorú felügyelet alatt álló bankoktól olyan elveket követel meg több mint egy évtizedre visszamenően, amelyek eddig sem a jogalkotó, sem a felügyelő hatóság, sem a bíróságok nem dolgoztak ki, nem tettek ismertté. Visszamenőleg rendezi át a bankok és ügyfeleik között létrejött magánjogi szerződéseket, és felülírja az elévülés általánosan irányadó szabályát.

Sérti a jogbiztonságot, elbizonytalanítja a befektetőket

Ez a gyakorlat sérti a jogbiztonságot, elbizonytalanítja a befektetőket - véli a Bankszövetség, amelynek véleménye szerint ez egy olyan precedens, mely alkalmas arra, hogy megingassa a magánjogi szerződések alapját, aminek beláthatatlan következményei lehetnek a társadalomra. Ha a hitelszerződéseket ki lehet vonni a polgári törvénykezés általános elévülési szabályai alól, akkor a továbbiakban bármilyen szerződéstípust, akár az adásvételi-, bérleti- vagy munkaszerződéseket is új szabályok alá lehet helyezni - visszamenőleges hatállyal.

A Bankszövetség a jogbiztonság fenntartása érdekében reméli, hogy a köztársasági elnök a jogszabályt nem írja alá, hanem elküldi az Alkotmánybíróságnak (Ab) előzetes normakontrollra a tartalmi és formai hibák miatt - írta a szervezet.

A bankok továbbra is érdekeltek abban, hogy a devizahiteles kérdést minden fél számára megnyugtatóan és igazságosan, az Ab által megszabott keretek között, a forinthitelesek érdekeit is figyelembe véve rendezze az Országgyűlés. Ehhez egyértelműen végrehajtható, az általános jogelveken alapuló és a társadalom egészének érdekeit szem előtt tartó jogszabályokra van szükség. A pénzintézetek szakmai támogatást és együttműködést kínálnak ezek további előkészítéséhez - írta közleményében a Magyar Bankszövetség.