Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Bankszövetség elnöke pénteken az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: "semmilyen egyeztetés nem előzte meg a javaslatokat, mint derült égből a villámcsapás érte a szövetséget az indítványcsomag, írásban semmilyen konkrét előterjesztést nem láttak a bankszövetségnél". 

Erdei Tamás szerint éppen ezért a lehető legrövidebb időn belül meg kell kezdenie a bankszövetségnek az egyeztetést mind a Fidesz-frakcióval, mind a kormánnyal, mert a fideszes honatyák javaslatai több ponton is aláássák a hatályos polgári jogi szerződések alapjait, az egész bankszakma működésére hátrányosak lehetnek, ha azokat a mostani formában fogadná el a parlament.

A konkrét javaslatokról elmondta: az indítványok nem veszik figyelembe azokat a már elfogadott, a bankok és az ügyfelek kapcsolatát körülíró pontokat, amelyeket korábban a kormányzat a bankokkal együtt kidolgozott és azokat rögzítették a banki magatartási kódexben.

Kifejtette: a magatartási kódex a hitelintézetek egyoldalú szerződésmódosításait már igen-igen szűk mezsgyére szűkítette, emellett olyan pontokat is magában foglal a magatartási kódex, amelyek egyértelműen a hitelfelvevők érdekeit védik.

A mostani javaslatok azonban egyes pontjaikban "nonszenszek", felborítják azokat a jogi alapokat, amelyek jelenleg az ügyfelek és a pénzintézetek között fennállnak, a polgári szerződéses jogrend alapján. Példaként említette azt, ha az ügyfelek kérésére egyoldalúan és automatikusan meg lehetne hosszabbítani a jövőben a lakáshitelek futamidejét, ráadásul ez éppen olyan egyoldalú szerződésmódosításnak nyilvánulna, mint amilyeneket megtiltanak a bankoknak.

Erdei Tamás felvetette: ez azzal is járhatna, hogy tovább nőne a törlesztő részleteiket nem fizető adósok száma, hisz ha automatikusan kérni lehet az ötéves meghosszabbítást, számos ügyfél különböző okokra hivatkozva esetleg kezdeményezné azt. További problémákat jelentene az is, hogy a javaslatok az egész hazai jelzálogrendszert áshatják alá.

A bankszövetség elnöke kiemelte: a szövetség hivatalos álláspontja az, hogy minél előbb meg kell kezdeni a tényleges szakmai egyeztetéseket a kormány, a Fidesz-frakció és a bankszövetség között. A bankszövetség egyébként akkor fogja kialakítani végleges véleményét, amikor tételesen, írásban látja az előterjesztéseket a javaslatokról - mondta Erdei Tamás.