Bankszövetség: mindenkinek fájni fog az új adó

Levélben fordult a Magyar Bankszövetség Orbán Viktor miniszterelnökhöz, jelezve aggályait a bankadó előzetesen bejelentett módon történő bevezetése kapcsán. Az anyag azt próbálja elemezni a miniszterelnök számára, miért okozhat helyreállíthatatlan problémákat a hazai bankrendszerben és a magyar gazdaságban az eredeti tervek valóra váltása.
Nagy László Nándor, 2010. június 28. hétfő, 10:31
Fotó:

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke.

A tanulmány felhívja a miniszterelnök figyelmét arra, hogy a hazai bankrendszer hitel/betét mutatója 135/100, míg például Németországban 95/100 - ez a szövetség szerint azt mutatja, hogy hazánkban a hitelintézetek képtelenek annyi betétet gyűjteni, ami fedezné a gazdaság hiteligényét. Ezt csak külföldi forrásokból lehet pótolni, ám a forint jelentős volatilitása mellett ez komoly kockázatokkal jár. A bankadó bejelentett módon történő bevezetése a bankok minősítését is rontani fogja és így drágítja a forrásbevonást. Eladásokat generálhat a bizonytalanság a magyar állampapírok tulajdonosai között, az elbizonytalanodás megnehezíti (megdrágítja) majd az új kibocsátásokat is.

Egy magyarországi bankokat hátrányosan érintő új elvonás befektetéseik felülvizsgálatára késztetheti az anyabankokat, s ha a várt megtérülést nem lehet elérni, úgy többen dönthetnek úgy, hogy befejezik itteni tevékenységüket és az eddig itt megtermelt nyereségüket más országokba transzferálják. A szövetség figyelmeztet: az extra elvonás a bankok számára alaposan megnehezíti a Bázel III. szabályozásnak való megfelelést, ami a magyarországi bankokat jelentős versenyhátrányba hozza a régiós vetélytársakkal szemben, hiszen a tulajdonosok a tőkét abba a bankszektorba fogják átcsoportosítani, ahol nincs ilyen jellegű elvonás.

Az elvonások jelentősen csökkentik majd a bankok rendelkezésre álló szavatolótőkéjét, ami a most is visszafogott hitelezési aktivitás további mérséklését hozza magával - ez mind az összhitelek, mind az egyes vállalatoknak, személyeknek adható hitelek maximumára vonatkozhat majd. A kieső hitelkínálat csökkenteni fogja a belső keresletet. (A bankszövetség a hitelkínálat teljes leállítását modellezve jelezte, hogy a következő 12 hónapban 1000 milliárdos lakossági, 3400 milliárdos vállalati hitelállomány jár le - aminek törlesztéséből származó belső keresletcsökkenés összességében 7 százalékponttal kisebb GDP-növekedést hozhat.)

A különadó Magyarország nemzetközi megítélését is jelentősen rontaná, mivel a megtérülési lehetőségek egyik pillanatról a másikra kiszámíthatatlanná válnak. Ez nemcsak a finanszírozási felárakban mutatkozhat meg, hanem abban is, hogy a bizalom az ország iránt jelentősen csökkenne és működőtőke-kiáramlást vonhatna maga után még akkor is, ha - miként a bankszövetség is figyelmeztet - az elvonás most még csak a pénzügyi szektort terhelné, miközben vannak más, ugyanilyen vagy még nagyobb jövedelmet termelő ágazatok is Magyarországon, amelyeket viszont a kormány nem kényszerít hasonló áldozatvállalásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

petyminger, 2010.06.29 08:39

na végre pár hozzászólás aminek értelme is van... a vg.hu-n erre a cikkre nem hasonlókat lehetne olvasni..., mondjuk nem meglepő azok után, hogy "glass steagal" törvényt a kommentekbe íráskor a moderátor automatikusan törtli...

mint azt már egy korábbinál is írtam: 4500 milliárd Forint csücsül az MNB-ben a kereskedelmi bankoktól és fizeti a költségvetés utána az 5,25 %-os kamatot, kockázatmentesen.

Ezen tény tudatában azt olvasva, hogy majd a épp a bankadó fogja visszafogni a hitelezést és nem a Rotschild stratégia mindenképpen szánalmasan hangzik...

Tudjátok mi fáj igazán mindenkinek, hát azon piacok hiánya, amit pár ember önző döntése alapján gyakorlatilag átadtunk teljesen idegen vállalkozások befolyásába és a hazai képviseletet "privatizáltuk"...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.06.28 15:31

Sokféle szúnyog, kullancs,bolha és vámpir szivogatja a népet, úgyhogy a profitelvonást is ennek megfelelően ki kellene szélesíteni ! Akinek nem tetszik az nyafogjon akinek meg egyáltalánnem az húzza el a csíkot- sokat nem vesztünk vele..
A banki adóban a magas kamatmarzsot kellen jól megadóztatni, a kereskedelemben pedig a négyzetmétert... (200 m2 fölött csengettyüzzenek be egy kis összeget a költségvetésbe.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2010.06.28 15:11

Az adatok jók, a következtetés nem jó!
1. A 135/100 a németországi 95/100-zal szemben azt jelenti, hogy a magyar hiteligénylőkre rá lehet tukmálni a hitelt, mert nincsenek felkészülve arra, hogy ellenálljanak az ígéretes csábításnak! Tessék csak beleolvasni a korábbi hozzászólásokba!
2. A Bankszövetség nagyon jól leírta az ellenérveit a bankadóval szemben!
Mindenben igaza van, de az állítását nem fejezte be! Nemcsak a bankszektor nyer Hazánkban extraprofitot! Sok szektor elér el annyit, mint a bankszektor, csakhogy a Bankszövetség képviselője képzettségének ellentmondva nem készített egy kimutatást az extraprofitot nyerő szektorokról, de azt Orbán Viktor már 3 évvel ezelőtt elmondta: pl. az áramért másfélszer többet fizetünk, mint a nyugati lakosok, de van még jó pár példa.
Az Ariel mosópor Ausztriában nemcsak olcsóbb, hanem jobb is,
a TESCO nagyarányú diákmunkát foglalkoztat, aminek sokkal kevesebb a költsége.
Az AUCHAN azért jött ide, hogy a magyar élelmiszer árat letörje, vele együtt a mezőgazdaságunkat is! Bezzeg a magyar termőföldre mindenkinek fáj a foga!
3. Azok a „működő tőkék”, akik a többletnyereségért jönnek ide, húzzanak el innen, meg a bankok is. Majd megtanulunk szegényen élni. Más választás úgysincsen, mert aki hitelt vesz fel, arról a bőrt is lenyúzzák, és úgyis szegény marad.
Amerikában egy politikus azt mondta:”a magyarok azt hitték, hitelből meg lehet gazdagodni.” Igaza volt, nem lehet. Akkor meg mivel is fenyegetőzik a Bankszövetség? Nincs veszteni valónk! Nekünk úgyis a szegénység jut, hát jusson, de úgy, hogy senki ne zsebeljen be tőlünk extraprofitot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

apuka, 2010.06.28 13:03

Amíg jött az extra profit (és a brutális banki vezetői jövedelmek), addig nem küldözgettek levelet a miniszterelnöknek. Most, hogy családok mennek tönkre, gyerekek lesznek az áldozatok, a reménytelenség öngyilkosságokat fog eredményezni az adósoknál,..., most aztán megszólalt a banki érdekérvényesítés.
További extra jövedelmek menedzselése vagy emberség. Tessék választani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ganefus, 2010.06.28 11:58

Én sajnos nem értem, egy "napi gazdaság" nevű fórumon vajon miért nem kerül a vonatkozó írásokban említésre, hogy az "ingatlanpiac", éppúgy, mint pl. a tőzsde, egyfajta, spekulációs hatásokkal "szabályozott" szerencsejáték - különösen, ha valaki kölcsönből növeli, vagy növelte a takaróját. Sajnálatos, ha az, aki beszállt, ezt nem felelősségteljesen tette. Itt kereshető a bankok felelőssége is. Akikkel kapcsolatban SEMMINEMŰ felelősségrevonás nincs folyamatban. A kiszolgáltatott ügyfeleken realizált horribilis profitjuk extra-adóztatása ellen viszont számosan tiltakoznak.
Ezt hívják érdekérvényesítő-képessségnek.
Én a megkötött szerződések feltételei, ezek tisztességessége körül, valamint az ügyfelek tájékoztatása- illetve ennek teljes körűsége tárgyában kutakodnék inkább... Szerintem nem elvárható, hogy minden hitelfelvevő közgazdász legyen.
Az állam (korábban) annyit vállalt, hogy ingyen szocpolt, valamint (bizonyos feltételek esetén) kedvezményes kamatokat biztosított. Ennyit lehet rajta számonkérni.
Másfelől, aki a tőzsdén veszt, vagy a lottón nem nyer, az ugyanilyen erővel kiabálhatna jóvátételért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html