Nem csak Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodája és Széles Gábor zalacsányi kastélyszállója kapott a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programjában vissza nem térítendő állami támogatást, hanem Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatójának bicskei fogadója és Csapody Balázs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tanácsadójának balatonszemesi panziója is - derül ki az MTÜ honlapján lévő adatbázisból.

A támogatói okirattal rendelkező pályázatok listája szerint a Gastrogold Vendéglátó Kft. 315 millió forintot kapott az MTÜ-től a Kistücsök panzió kialakítására, a cég Csapody Balázsé, aki a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa is. Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) elnöke is, részt vett az új magyar turisztikai stratégia megalkotásában és leginkább gasztronómiai vonalon segíti az MTÜ munkáját. "Mi Guller Zoltánnal dolgozunk és az ő csapatával" - mesélte a turisztikai reformról Csapody Balázs a Hír TV-nek.

Csapody Balázs a sonline.hu cikke szerint arról számolt be egy tavaly áprilisi siófoki sajtóbeszélgetésen, hogy a PGA tárgyalásokat folytatott a MTÜ-vel és a kormányzattal arról, hogy a Kisfaludy program szálláshelyeket érintő minőségfejlesztési pályázatai után az éttermek is kapjanak lehetőséget. "Úgy néz ki, hogy rövidesen meghirdetik a Kisfaludy étteremfejlesztési programot" - fogalmazott a Kistücsök étterem tulajdonosa, aki a most elnyert támogatással Kistücsök panziót is építhet Balatonszemesen. A falu igazán szerencsés, hiszen az MTÜ listájából az is kiderült korábban, hogy az állami forrásból az OTP Bank is részesedett; a Csányi Sándor vezette bank a balatonszemesi Hotel OTP átalakítására és fejlesztésére kapott 536 millió forintot.

Guller Zoltán MTÜ-vezérigazgató szerint kizárólag szakmai szempontok alapján döntöttek a pályázatokról. Tavaly szeptemberi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Kisfaludy programban meghirdetett felhívásokra 1522 pályázat érkezett. Az első ütemben több mint 80 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések, amelyhez a magyar kormány 48 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad.

Takarékos földi

Igénybe veszi az MTÜ támogatását Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatójának bicskei fogadója is. A támogatói okirattal rendelkező pályázatok listája szerint a Bicskei Lovasudvar Kft. 38,9 millió forintot kapott a Fogadó a Három Lókötőhöz nevű panzió fejlesztésére. A bicskei cég az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-én keresztül Vida József érdekeltségébe tartozik. Vida József igazgatósági tag az Opus Global Nyrt.-ben, amelynek legnagyobb tulajdonosa Mészáros Lőrinc és családja.

"Az önmagában kevés lenne a hitelezéshez, hogy Mészáros Lőrincet ismerem. Mint földimnek, tanácsot adhatok neki, véleményt mondhatok, és ha ő meghallgatja és elfogadja, arra büszke lehetek. Már volt ilyen eset" - mondta 2017-ben a hvg.hu-nak Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. Innen kiderült az is, hogy bicskei birtokán él, amely az elmúlt századokban is csikóistálló, lovas létesítmény volt, de a szocializmusban állami üzemet csináltak belőle. Visszavásárolta, és lovardát is épített. A bicskei Fogadó a Három Lókötő vendégei nyugodt környezetben pihenhetnek, és a panzió reklámja szerint lipicai lovakon vágtathatnak a Vértes erdeiben.