Az NPD Group piackutató becslése szerint mintegy 3,4 milliárd dollárt kóstált 2018-ban, öt év alatt 45 százalékkal nőtt az értéke a Bloomberg összeállítása szerint. Viszont idén változás jöhet a Mattel termékének egyeduralmában: a Disney Jégvarázs 2. Elzája és az MGA L.O.L. Surprise! gyűjthető babái dinamikusan terjeszkedhetnek a piacon - írja a Világgazdaság szerdai cikkében.

Bár a Mattel 1955 óta dolgozott együtt a Disney-vel - a Jégvarázs első, a Monster High babák 600 milliós eladásához mérhető sikerének részesei is lehettek -, pár éve megszűnt az együttműködés. Azóta a Disney is szárnyal, hogy saját lábára állt.

A Transformers-figurák eladásai 20 százalékkal estek a folytatást követően. A Toy Story-termékeknél 25 százalékos volt a csökkenés. Ez jelentheti azt is, hogy Barbie 2019 hátralévő részében élvezheti töretlen uralmát, különösen, hogy a második Jégvarázs film premierjével a játékok értékesítése nem nő annyira, mint amikor a film megjelenik DVD-n.

Az MGA Entertainment - a Bratz babákat és a Little Tikest gyártó társaság - három éve tört be a piacra, amikor az L.O.L. Surprise! a tavalyi karácsonyi szezonban a Fingerlings, a Nintendo Switch és a mindig népszerű laptop mellett a legkeresettebb termék volt a Google Analytics szerint - írja elemzésében a lap.