Bármikor megindulhat a BKV-sztrájk

Bármikor tarthatnak egy rövid figyelmeztető sztrájkot a BKV buszos szakszervezetei - közölte Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének szóvivője az újabb sikertelen bértárgyalás után.
NAPI Online, 2009. március 2. hétfő, 13:14
Fotó:

A szóvivő elmondta, hogy miután múlt csütörtökön megtették sztrájkfelhívásukat és ezzel egy időben egyhetes kollektív munkaügyi vitát is kezdeményeztek, - a törvények értelmében - ez idő alatt bármikor lehet egy maximum kétórás figyelmeztető sztrájkot tartani, amelyet nem kell előre bejelenteni. Az MTI kérdésére a szóvivő elmondta: kevés annak az esélye, hogy ezen a héten sztrájkba lépjenek követeléseik elérése érdekében.

Nemes Gábor beszélt arról is, hogy a hétfői tárgyaláson sem történt előrelépés az idei béremelésről folytatott tárgyaláson. A munkáltató továbbra is ragaszkodik az idei 3, míg a buszos szakszervezetek a 8 százalékos béremeléshez. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke elmondta, hogy a hétfői tárgyaláson a kötöttpályás (HÉV, metró, villamos) szakszervezetek is kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a munkáltatótól, ami azt jelenti, hogy a cég vezetőségének tárgyalási kötelezettsége van egyhetes időtartamra.

A szakszervezeti vezető szerint erre azért volt szükség, mert tapasztalataik szerint a munkáltató "időhúzásra játszik". Gulyás megjegyezte, ha ez továbbra is így folytatódik elképzelhető, hogy ők is sztrájkot jelentenek. A kötöttpályás szakszervezetek a buszosokkal szemben 7,5 százalékot követelnek idei bérfejlesztésként.

HOZZÁSZÓLÁSOK