Baumag-ügy: súlyosbította a bíróság a legtöbb vádlott ítéletét

A Balázs László és társai hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt folyó büntetőügyben, a hét éve húzódó Baumag-perben szerdán kihirdetett másodfokú ítéletében az elsőrendű vádlott Balázs László büntetését 10 évre súlyosbította a Fővárosi Ítélőtábla büntető tanácsa az első fokon kiszabott 7 év börtön helyett.
MTI, 2013. november 20. szerda, 14:23
Fotó: Napi.hu

A tanács elnöke, Nehrer Péter elrendelte Balázs László büntetésének azonnali foganatba vételét, így az ítélet indoklását már bilincsben hallgatta az első rendű vádlott. A bíróság az első rendű vádlottat továbbá 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, soha többet nem lehet gazdasági társaság vezető tagja, 10 millió forint pénzbírságot is kapott, amelyekhez még 170 millió 878 ezer vagyonelkobzás járult. A szabadságvesztésből a kétharmad rész kitöltése után szabadulhat.

További 8 vádlott büntetését is súlyosbította a másodfokú bíróság. A hatodrendű vádlott Ábrók László, miután a két év börtön helyett 6 évet kapott másodfokon, a büntetés megkezdéséig nem hagyhatja el debreceni lakását.

Az elsőrendű vádlott terhére - egyebek mellett - hűtlen kezelést, csődbüntettet, jogosulatlan pénzügyi tevékenységet és tőkebefektetési csalást állapított meg a bíróság.

Patonay Istvánné, másodrendű vádlott 1 év és 10 hónap börtönbüntetését 5 évre emelte a másodfokú bíróság, továbbá 5 évre eltiltotta a közügyektől és 2 millió forint pénzbüntetést is kapott. Feltételes szabadságra a büntetése felének letöltése után kerülhet.

A harmadrendű vádlott, Hidvégi Béla - 3 év próbaidőre felfüggesztett - 1 év és 4 hónapos szabadságvesztés büntetését helyben hagyta a másodfokú bíróság, de kiegészítette azt azzal, hogy 5 évig nem lehet gazdasági társaság vezető tagja. A negyedrendű vádlott, Balázsné Mohai Éva az első fokon kapott - 2 év próbaidőre felfüggesztett - 8 hónap börtön mellé most 3 millió forint pénzbüntetést is kapott. Az ötödrendű vádlott Balázs Pétert, első fokon 2 évre próbára bocsátotta a bíróság, a másodfok emellé még 3 millió forint pénzbüntetést is kiszabott. A hatodrendű Ábrók László - az öt év próbaidőre felfüggesztett - 2 év börtön helyett 6 év börtön büntetést kapott, amelyből annak kétharmada letöltése után szabadulhat. A börtön mellé 6 év közügyektől eltiltás és 10 millió forint pénzbüntetés társult még. A hetedrendű vádlott Simonné Tóth Judit, az első fokon kiszabott megrovás mellé most még 2 millió forint pénzbüntetést kapott.

Az első fokon szintén megrovásban részesített kilencedrendű vádlott, Somorjai Bertalan további büntetése 900 ezer forint pénzbüntetés lett másodfokon. A tizenegyed rendű vádlott Endrédi Attila István 270 ezer forintos pénzbüntetését 4,5 millió forintra emelte a másodfokú bíróság.

A Kamaraerdei Tüzépnél 1995-ben öt ember nagyot álmodott - kezdte az ítélet indoklását a tanácselnök. Mire létrehozták a Baumag Szövetkezetet, már heten voltak és fejenként 10 ezer forinttal kezdték az üzletet. Az akkori adószabályok szerinti kedvezményt igénybe véve tagi kölcsön bevonásával, illetve szövetkezeti üzletrész értékesítésével kezdtek a tőkegyűjtésbe. A szövetkezetek száma mindig az igényekhez, illetve a szabályozókhoz igazodott. Miután akkor az infláció 20-30 százalék volt, az emberek szívesen adták oda a megtakarításaikat az ígért 40-50 százalékos hozamra. A lekötési idő 3-6 hónap volt, amit sokan meghosszabbítottak.

Az alapítók álmukban sem gondoltak arra, hogy nyolc év alatt 158 milliárd forintot mozgatnak meg, viszont ennyi idő alatt a veszteségük 8 milliárd forint lett. A szövetkezetek nem végeztek gazdasági tevékenységet. Az üzletrészt vásárlóknak, illetve a tagi kölcsönt nyújtóknak 31 milliárd forint tőkével és további 10 milliárd forint kamattal tartozik a Baumag. A 90-es évek végén az ingatlan vagyona 16 milliárd forint volt. A kettő közti különbség sorsának felderítése nem volt a bíróság feladata, de azért annyit megjegyzett a tanácselnök, hogy 1 milliárd forint külföldre juttatását érzékelte az első fokú bíróság, de miután ez nem szerepelt a vádiratban, említés maradt csupán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homeros, 2013.11.20 18:22

és kaya ibrahimék még mindig szabadlábon vannak, sőt!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.20 17:47

@Zodiakus: Milyen szakvéleményre gondol?
A bírák dolga a döntés.
Nem jogszabályok egyértelműsége a gond, hanem az élet sokszínűsége.
Mármint annak, akinek az gond, hogy egy jogszabály nem tudja leírni valamennyi, az életben előforduló tényt és azok minden viszonylatát más tényekkel és eseményekkel, cselekményekkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.11.20 17:22

És mindezt hét év után!!!!Hát nem kapkodták el.
Nem lehetne ezeket a gazdasági ügyeket gyorsítani????Nincs szakember,aki a bíróságon átnézve az ügy aktáit,hiteles szakvéleményt adna???
Parlament,a feladat adott.Tessék egyértelműbb jogszabályokat alkotni!!!
A mai parlamentben sok,igen sok a jogvégzett ember,nem lehet arra hivatkozni hogy a bányász,kohász,birkapásztor,stb nem érti miről van szó,mire szavaz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.11.20 15:31

Egyetlen fillér kártérítést nem kaptak a kisbefektetők akik az engedéllyel rendelkező és ellenőrzött Baumaghoz hordták a pénzüket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Antiifreemaison, 2013.11.20 14:32

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html