Óriási bírságot kapott két társkereső oldal - megtévesztették a fogyasztókat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapítása szerint a be2.hu és az academicsingles.hu társkereső weboldalak tisztességtelenül jártak el a fogyasztókkal szemben. A hatóság ezért 1,6 milliárd forint bírságot szabott ki az oldalakat működtető luxemburgi cégre, valamint kötelezte egyes gyakorlatainak megváltoztatására - közölte a GVH.
Domokos Erika, 2020. augusztus 17. hétfő, 10:49
Fotó: Unsplash - A kép illusztráció.

A versenyhatóság több panasz alapján indult vizsgálata feltárta, hogy a be2 S.à.r.l. társkereső weboldalakat üzemeltető társaság gyakorlata a zavaros kommunikációra, a fogyasztók megtévesztésére épül - írja a magyar versenyhivatal a közleményében.

A GVH szerint minden esetben elvárt az árakra, a szolgáltatások ellenértékére vonatkozó szerződéses feltételek (például az időtartam és automatikus megújulás) egyértelmű, transzparens kommunikációja. Vizsgálata során a hivatal többek között a következő, tisztességtelennek minősülő magatartásokat találta a weboldalak működésében:

  • habár a weboldalak használatát ingyenesként hirdették, díjmentesen valójában nem lehetett hozzáférni a szolgáltatások lényegéhez, maga a társkeresés (például az üzenetküldés) csak díjfizetéssel volt lehetséges;
  • a portálok nehezen észlelhető és megtévesztő információkat nyújtottak az előfizetés időtartamáról, automatikus meghosszabbodásáról és áráról, emiatt a fogyasztók nem voltak tudatában annak, hogy ténylegesen milyen időtartamú és összegű fizetési kötelezettségük keletkezhet;
  • az oldalak nem az elvárható módon ismertették a szolgáltatások reális megítéléséhez szükséges információkat (mint a lemondás lehetősége és formája), ahogyan a fogyasztói panaszok tartalmát sem megfelelően kezelték, hiszen a vállalkozás még a jelentős számú felhasználói panasz ellenére sem módosította tájékoztatási gyakorlatát és működését - írja a GVH.

A hatóság szerint "számos körülményt, elsősorban a jogsértés súlyát és az okozott fogyasztói kárt mérlegelve 1,6 milliárdos versenyfelügyeleti bírságot rótt ki a vállalkozásra".

A bírság alapja a vállalkozás 2017 vége és a vizsgálat lezárása közötti, magyarországi fogyasztóktól származó árbevétele volt. A hatóság emellett arra kötelezte a céget, hogy 30 napon belül módosítsa jogsértő tájékoztatási gyakorlatait, valamint tegyen közzé helyreigazító nyilatkozatot az oldalakon, illetve közvetlenül a felhasználók felé. A határozat megállapításai alapján a felhasználóknak lehetőségük van polgári jogi igényüket közvetlenül a bíróság előtt érvényesíteni - közölte a GVH.

HOZZÁSZÓLÁSOK