Becsődölt a magyar milliárdos cége - a kormány menti meg

Jelentős hiteltartozás miatt felszámolás alá került az Európa Center üzleti és logisztikai parkot fejlesztő Terra Invest Zrt. A cégbe az MFB is beszállt, most a kormány stratégiailag kiemelt szervezetté nyilvánította.
Napi.hu, 2015. május 23. szombat, 12:27
Fotó: Reuters

A kormány pénteki rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a sikertelen csődeljárás után tavaly októberben felszámolási eljárás alá került Terra Invest Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-t - derül ki a Magyar Közlönyből. A turizmusban és energiaiparban is érdekelt, milliárdos vállalkozó Wicha Józsefhez köthető ingatlanos céget vélhetően azért vette védőszárnyai alá a kormány, mert állami támogatást kapott, tulajdonos benne a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Fejlesztési Tőkealapja is. A Terra Invest valósította meg és üzemelteti Budapest IV. kerületében, a Váci út 123. szám alatti Európa Center üzleti és logisztikai parkot.

A csődtörvény szerint az állami felszámoló az adós vagyonát nem nyilvánosan, zártkörű pályázattal is értékesítheti. A nem nyilvános értékesítésre vonatkozó döntése előtt a hitelezői választmány véleményét kéri. Az értékesítés módjához és a pályázati feltételek meghatározásához nincs szükség a hitelezői választmány hozzájárulására. Az állami felszámolónak a nem nyilvános értékesítésre vonatkozó döntése ellen kifogás nem nyújtható be.

A Terra Invest Zrt. jelenlegi felszámolója (Mudis Kft.) helyett így a bíróság hamarosan az állami felszámolót, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelöli ki új felszámolónak, amely a társaság vagyonát akár nem nyilvános, zártkörű pályázaton is értékesítheti. A Terra Invest tavaly októberi, tevékenységet záró mérlegéből kiderül, hogy 12,5 milliárdos adóssága van.

Információink szerint a társaság felszámolásához a 2008-as válság nyomán kialakult ingatlanpiaci helyzet, az üzleti parki szolgáltatások iránti mérsékelt kereslet, és főként a beruházás megvalósításához felvett devizahitelek vezettek. A beruházás megvalósításáról és a cég milliárdos alapítóiról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Több mint 12 milliárdos tartozás

A Terra Invest kötelezettségállománya - a 2014 októberi, tevékenységet záró mérlege szerint - mintegy 12,5 milliárd forint, ebből a hosszú lejáratú 8,15 milliárd, a rövid lejáratú kötelezettség 4,3 milliárd forintot tesz ki. Fő hitelezője a Raiffeisen Bank Zrt., a 8,15 milliárdos hiteltartozás biztosítéka a Európa Center ingatlanai. A bankkal szemben 790 millió forint értékű rövid lejáratú hiteltartozása is van. A szállítóknak közel 98 millió forinttal, a NAV-nak 64 millióval maradt adós, míg önkormányzati adókból 144 millió forintos elmaradása van. A tavalyi évet a felszámolás elindulásáig, január 1. és október 16. között 1,065 milliárdos veszteséggel zárta. A cég összes vagyona (ingatlanok, pénzügyi eszközök) 14,3 milliárd forint értékben volt nyilvántartva mérlegében.

Egy Maseratit már lefoglalta a NAV
A Terra Invest Zrt. tulajdona volt egy olasz Maserati 4200 Coupe is, amelyet a NAV Észak-budapesti adóigazgatósága végrehajtási osztálya 2014 szeptemberében adótartozás miatt lefoglalt. Adótartozás miatt végrehajtással terheltek a Váci úti Európa Center ingatlanai is.

Ellenvélemény a könyvvizsgálótól

"A Terra Invest beszámolójának összeállításakor nem támasztotta alá megfelelően - egyenlegközlő beszerzésével - eszközeinek és kötelezettségeinek beszámolóban szerepeltetett összegeit. A társaság nem megfelelően támasztotta alá követeléseinek mérlegértékét, mivel az egyenlegközlések mindössze a követelések 5,22 százalékát támasztják alá. A társaság beszámolójának összeállításakor nem támasztotta alá megfelelően fő hitelezője által nyújtott hitelek beszámolóban szerepeltetett összegeit, amelyek nagyságrendjüknél fogva alapvetően meghatározzák a társaság működésének kereteit" - olvasható a zárómérleghez benyújtott könyvvizsgálói jelentésben. Ezért a könyvvizsgáló cég véleménye szerint a beszámoló nem mutatja be valóságosan a Terra Invest 2014. október 16-án fennálló pénzügyi helyzetét, valamint az ezen időponttal végződő időszakra vonatkozó pénzügyi teljesítményét.

A Terra Invest Zrt. tulajdonosai

Forrás: E-beszámoló
A Ladent Kft. a  Wis Holding Zrt.-n keresztül köthető Wicha Jószefhez

A cégben az MFB Fejlesztési Tőkealap 3,119 milliárd forintos alaptőke-emeléssel 48,98 százalékos részvényes lett 2006-ban. Az üzleti park harmadik ütemének fejlesztéséhez a Terra Invest uniós támogatást is elnyert 2009-ben, ebből tavaly októberig 366,5 millió forintot kapott meg.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.05.25 16:35

a kormány stratégiailag kiemelt szervezetté nyilvánította.

-Ez jó.Ki lehetne terjeszteni ezt az egész országra,az egész lakosságra.
Már kérdeztem,most kapitalizmus van,vagy állam szocializmus???
Ideje eldönteni.Esetleg csókos mentés???Mert akkor értem ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.05.25 16:11

A magyar vállalkozók merőben mások mint az eredeti tőkefelhalmozások szereplői, magyar vonatkozásban. Lásd: Csokonai, Zsugori uram.
Egy vállalkozó nem is vállalkozó ma nálunk, aki nem rázza a rongyot akár akkor is ha ezt nem tehetné meg. Ezért is utálják őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nakivagyok, 2015.05.25 15:45

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html