Becsődölt a plazaépítő

A Magyarország legtöbb vidéki plazáját építő Fodor Építőipari Rt. több mint egymilliárd forinttal tartozik hitelezőinek.
NAPI, 2004. november 18. csütörtök, 09:20
Fotó:

A felszámolás alatt lévő cég legértékesebb vagyonelemét, egy siófoki ingatlant 300 millió forintos irányáron hirdette meg felszámolást végző Patik, Varga és Társaik Rt. - tudta meg a NAPI Gazdaság.
A Siófok belvárosában található, több mint 3,4 ezer négyzetméteres, lakóház és udvar néven nyilvántartott ingatlanra december 14-ig lehet pályázatot benyújtani, az irányár háromszázmillió forint. A pályázat kiírására azt követően került sor, hogy a felszámolónak sikerült megegyeznie a másik két tulajdonossal arról, hogy az ingatlant egyben értékesítik.
Varga szerint az 1998-ban alapított Fodor Rt. a magyarországi építőipari konjunktúrát jól kihasználva alig néhány hónap alatt az ország egyik meghatározó építőipari cégévé vált. Számos pályázatot nyertek, majd az ezredfordulón már nem csak megbízásból dolgoztak, hanem több saját finanszírozású ingatlanfejlesztési program megvalósításába is belekezdtek. Kaposváron például 700 millió forintért egy több száz négyzetméteres bevásárlóközpontot építettek. Mindemellett a Fodor Rt. volt a kivitelezője a magyarországi Plaza Centers-hálózat szinte valamennyi létesítményének, de lakásokat is építettek. Az egyre szerteágazóbb vállalkozásnak azonban mind’ nagyobb finanszírozási igénye volt, miközben a konjunktúra véget ért, s a megépített ingatlanokat haszonnal sem eladni, sem bérbe adni nem lehetett.
Közben a Fodor János tulajdonában lévő, 100 millió forint jegyzett tőkéjű cég kintlévőségei is folyamatosan növekedtek. A társaság már 2003 tavaszán jelentős pénzügyi gondokkal küzdött, a legtöbb alvállalkozójának és szállítójának már nem tudott fizetni.
A felszámolást 2003 októberében rendelte el a bíróság, ezt követően valamennyi dolgozónak felmondott a cég. Hatvan hitelezővel szemben mintegy egymilliárd forint adóssága van a Fodor Rt-nek - tette hozzá a felszámolóbiztos. A vagyonmérleg szerint az rt. követeléseinek értéke meghaladja a 800 millió forintot, ám ezek - a legjobb esetben is - legfeljebb 250-300 millió forintért adhatók el. Emellett még a vagyonelemek értékesítéséből várható bevétel, ám mindezek eladása után sincs esély a hitelezők teljes körű kielégítésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK