Bedőlt a beruházó, álom maradt a luxusfalu

Érvényes építési engedély van a Fejér megyei Csákberény és Mór közötti 170 hektáros területre, ahol beruházói egy golfcentrum kialakítását tervezték. A beruházás közel harmada készült el 2006 és 2008 között, de a válság közbeszólt, az építés további forrás híján leállt, a befektető cég fizetésképtelenné vált.
Körtési Zsolt, 2011. június 30. csütörtök, 15:33
Fotó: Napi.hu

A Napi gazdaság csütörtöki számának cikke

Miután az előző pályázaton nem kelt el, a Hunyadi Válságmenedzser és Felszámoló Zrt. ismét meghirdette az egy éve felszámolás alatt lévő Hungarian Golf Development (HGD) Kft. vagyonelemeit − tájékoztatta lapunkat Várday Zsuzsanna felszámolóbiztos. A móri történelmi borvidék határán, a Vértes hegység déli oldalán lévő 170 hektáros terület nettó irányárát ezúttal 2,8 milliárd forint plusz áfában (amit fordított adózással kell fizetni) határozták meg. Az év elején zárult pályázaton még 3,2 milliárdot kért a felszámoló a hitelezőinek több mint egymilliárd forinttal tartozó társaság vagyonelemeiért. A területre csak egyben lehet pályázni, a határidő július 4-én jár le. A kiírásban az is szerepel, hogy banki finanszírozás esetén a felszámoló a szerződéskötés után legfeljebb 90 napos fizetési haladékot biztosít.

A Közép-Európa első 26 lyukú és a nemzetközi USGA (United States Golf Association)-szabványoknak megfelelő, 127 hektáros golfpályájának építéséhez − Mór és Csákberény között − még 2006-ban kezdett hozzá a svéd tulajdonban lévő HGD. Az akkori áron több mint tízmilliárd forintosra tervezett beruházás keretében épült volna még egy villapark, két négycsillagos szálloda, ifjúsági pálya, üzletközpont, tíz teniszpálya és 257 lakás is. Az elképzelések között kilenc, összesen 7,5 hektár területű mesterséges tó kialakítása is szerepelt, amelyeket látványos hidak kötöttek volna össze.

A belterületbe vont, bekerített terület jelenleg is érvényes építési engedélyekkel rendelkezik, így az építkezés bármikor folytatható − mondta Várday Zsuzsanna. Többek között kialakítottak 118 villatelket − amelyeken maximum négylakásos házak építhetők − és egy hathektáros, 108 nagyméretű apartmanház kialakítására alkalmas telket is, a golfpálya telkén pedig egy öthektárnyi területet, ahol szálloda építhető.

A szakértői vélemény szerint 2006 és 2008 között a tervezett idegenforgalmi komplexum 31,8 százaléka készült el. A 127 hektáros golfpályán nemcsak a terület előkészítése és a közművesítés kezdődött el, hanem kisebb beruházások is. Kiépítették például az öntözőrendszer több létesítményét, a teljes területet bekerítették, kialakítottak három tómedret, a villatelkek mintegy kétharmadánál pedig a csatornahálózat is megépült.

A "különleges sport" övezeti besorolású terület rendelkezik a működéshez szükséges vízjogi engedélyekkel, amelynek révén egy termálkút is fúrható, illetve üzemeltethető. A villatelkek száma és elhelyezkedése révén akár egy új település kialakítására is lehetőség van − tette hozzá a felszámolóbiztos. A Vértes lábánál lévő hatalmas terület értékét növeli, hogy Fejér megyében jelenleg már nincs lehetőség a termőföldek művelésből történő kivonására.

A beruházó társaság azt tervezte, hogy a program első üteme 2008-ra elkészül, és a pálya egy részét és a kétszintes klubházat megnyitják a közönség előtt. A gazdasági és pénzügyi válság azonban keresztülhúzta a számításaikat. Az építkezés folytatásához nem kaptak hitelt, a telkeket és területeket pedig nem tudták a tervezett ütemben eladni.

A társaságnak 2009-ben 550 ezer forint nettó árbevétele volt, a kötelezettségállománya meghaladta a 996 milliót. 2010 elején már nemcsak a hiteltörlesztési kötelezettségeinek nem tudott eleget tenni, hanem a napi kiadások, a rezsiszámlák kifizetése is gondot okozott. Tavasszal már egyértelmű volt, hogy a HGD a felszámolás sorsára jut.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK