BUX
38494

Bedőlt a legnagyobb magyar fűnyírógyártó

A fűnyíróiról ismert, egykor ötmilliárdos forgalmat bonyolító Fevill villamosmotor-gyártó telephelyét hirdette meg értékesítésre a cég felszámolója. Kínai és német szakmai befektetőkkel kezdtek tárgyalásokat.

Domokos Erika, 2011. szeptember 1. csütörtök, 14:55

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Pályázaton értékesítik a fénykorában havi százezer fűnyírót előállító, tavaly szeptember óta felszámolás alatt lévő Fevill Electric Fehérgyarmati Villamosmotor és Készülékgyártó Kft. 46 hektáros telephelyét és a gyártóeszközeit. A vagyonelemeket másodszor hirdette meg a felszámoló Válságmenedzser Kft., az irányár 20 százalékkal, nettó 857 millió forintra csökkent az első kiíráshoz képest − tudtuk meg Ujváry Zoltán felszámolóbiztostól. Eladásra kínálják még a cég budapesti, nyolcszáz négyzetméteres, kivett lakóház és udvar besorolású ingatlanát is, 32 millió forintért. Ajánlatot szeptember 12-ig lehet benyújtani a felszámoló budapesti székhelyén.

A Fevill mintegy egymilliárd forinttal tartozik hitelezőinek: 600 millióval hitelező bankjának, a fennmaradó összegben pedig szállítóinak. A hitelállomány nagy része forgóeszközhitel, kisebb részben beruházási célú kölcsön. A cég felszámolásához a hazai piac összeomlása − a multinacionális gyártók e szegmensben is uralják a piacot, gyártásuk Kínában összpontosul −, a meg nem térülő termékfejlesztések és beruházások, valamint a gazdasági és pénzügyi válság hatásai vezettek − mondta a felszámolóbiztos. A felszámolása 2010. szeptember 20-án indult el, a termelést leállították. A gyár 160 dolgozójából kilencven elvesztette a munkáját, bérüket és a végkielégítést a bérgarancia-alap segítségével tudták csak kifizetni, mintegy 43,8 millió forintot, amelyet azóta visszafizettek a megyei kormányhivatalnak. Állományban mintegy húsz fő maradt az őrzés-védelmi és takarítói munkák ellátására, őket a fehérgyarmati telephellyel együtt a szintén helyi Agrimotor Kismotorösszeszerelő és Értékesítő Kft. vette bérbe. E cég foglalkoztatja tovább a Fevill többi dolgozóját is.

A meghirdetett vagyonelemek (nettó irányár, millió forint)Budapest XVII., Zrínyi utcai lakóház, udvar32,0Fehérgyarmati telephely, 45,8 hektár360,0Termelőgépek, gyártóeszközök464,0Üzemi gépek, berendezések1,4

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyár megmentése érdekében kínai és német szakmai befektetőkkel kezdett tárgyalásokat a felszámoló, a megbeszéléseknek még az elején járunk − tette hozzá Ujváry Zoltán.

A cég 2009-es mérlegéből kiderül, hogy az előző évi 5,1 milliárd forintos nettó árbevétele 3,5 milliárdra esett vissza, mérleg szerinti eredménye pedig 65-ről 37 millióra. Kötelezettségállománya akkor kétmilliárd forintot tett ki.

A Fevill fűnyírók, fűnyíró traktorok és motoros kaszák gyártása és összeszerelése mellett rotációs kapák, szivattyúk, szellőzők, hegesztőkészülékek, villanymotorok, áramfejlesztők és kézi fűrészek előállításával foglalkozott. Jogelődjét 1983-ban fehérgyarmati gyáregységeként hozta létre az Ipari Műszergyár; 1992-ben alakult kft.-vé, majd egy évre rá magántulajdonba került. A cég jelenleg két magyar magánszemély tulajdonában van − derül ki az Opten cégtárának adataiból.

A cég 2001-ig dinamikusan fejlődött, a termelés hangsúlya a szivattyúgyártástól a fűnyírógyártásra helyeződött − olvasható a cég honlapján. Kezdetben főként belföldön értékesítette termékeit, majd a kelet-európai mellett megjelent a nyugati piacokon is. Az értékesítés bővülését és az elektromos fűnyírók konstrukciós fejlesztését is nagyban segítette az Al-Ko-céggel létrejött együttműködése. 2001-ben az MTD multinacionális kertigép-gyártó és -forgalmazóval kötött szerződést a gyártott fűnyíróinak kizárólagos felvásárlására. 2008-ban saját modelleket is eladtak Európában. A foglalkoztatottak száma ekkor a kezdeti időszakhoz képest 150-ről 500 főre bővült, a termelés értéke pedig évi 150 millióról ötmilliárd forintra nőtt. Új beruházásként 2001 és 2005 között 50 ezer négyzetméteres raktári és 1400 négyzetméteres gyártófelülettel bővült kapacitása. Alumíniumöntödéje, műanyag- és motorgyára van.