December végével zárult le az egykor az ország egyik vezető üvegkereskedelmi és -feldolgozó vállalkozásának, a jelenleg felszámolás alatt lévő Üvegkalmár Kft. vagyonának értékesítésére kiírt pályázat, az ajánlatok közjegyző előtti felbontására január elején kerül sor. A meghirdetett vagyon becsértéke nettó 650 millió forint, de lehetőség volt külön-külön pályázni a káposztásmegyeri, Ipari park utcai telephelyre (amely egy 2002-ben épített üzem és irodaépület, gépekkel együtt 412 milliós irányáron), valamint a bérelt, Ezred úti telephelyen lévő, beépített gépsorokra és eszközökre is.

A gépek megvásárlására sokan, míg a saját telephelyre három komoly érdeklődő jelentkezett, hogy végül kik tettek ajánlatot, az a bontáskor, két héten belül derül ki - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Tóth István felszámolóbiztos, az Allego Kft. ügyvezetője. A felszámoló bízhat a sikeres értékesítésben, ugyanis ez már a harmadik pályázat volt a 2009 márciusa óta felszámolás alatt lévő cég vagyonának eladására, és ezalatt az irányár százmillióval csökkent.

A magyar tulajdonú Üvegkalmár 1995-ben családi vállalkozásként indult, kezdetben üvegkereskedelemmel foglalkozott, amelyben az egyik piacvezetővé nőtte ki magát, termékeit a legnagyobb gyártó cégektől közvetlenül szállította. Fokozatosan bővítette szolgáltatásait, az üvegcsiszoló és -feldolgozó tevékenységre 1996-ban létrehozta a Poliglass Kft.-t, 2002-ben pedig a lakossági és építőipari üvegek helyszíni beépítésével és szerelésével foglalkozó Glassbuilder Kft.-t.



Megrendelői üvegesek, asztalos és lakatos vállalkozások, építőipari kivitelezők, nyílászárógyártók és magánemberek voltak. A Poliglass szállított termékeket a Nemzeti Színház építésében közreműködő cégeknek, de a Nyugati pályaudvar, a Gresham Palota és a New York Palota is a referenciái között szerepel, továbbá irodák, bevásárlóközpont és autószalon is.

Az Üvegkalmár nettó árbevétele 2007-ben 1,7 milliárd, 2008-ban 1,2 milliárd forint volt, míg 2009. március 17-ig, felszámolásának kezdetéig 209 milliós bevételt termelt - derül ki a cégbírósági adatokból. 2007-ben még 172 milliós üzemi és 105 milliós mérleg szerinti eredményt ért el, 2008-ban azonban veszteséges lett tevékenysége, mérlege 455 milliós mínuszt mutatott. Kötelezettségállománya egy milliárdról 1,4 milliárdra nőtt.

A cég sokat költött beruházásra, a fejlődés érdekében elsősorban az edzett, biztonsági üvegek gyártásához szükséges gépeket, kemencét vásárolt. Abban bíztak, hogy Magyarország mielőbb átveszi azt az uniós előírást, amely alapján a magas házak építéséhez csak edzett üveget használhatnak, így teljesíteni tudják majd az ilyen megrendeléseket. Ez azonban még nem történt meg. Megrendelései a gazdasági válság következtében is visszaestek, fizetésképtelenné vált, a cégvezetők maguk kezdeményezték a felszámolást - mondta Tóth István. A felszámolás kezdetén mintegy hetven dolgozót foglalkoztatott a vállalkozás, többségüket elbocsátották, jelenleg tizenkét főt alkalmaznak, akik a meglévő készletek értékesítését végzik. A társaság tartozása meghaladja az egymilliárd forintot (tevékenységzáró mérlege szerint 2009 márciusában kötelezettségállománya közel másfélmilliárd forintot tett ki). A Poliglasst és a Glassbuildert már korábban, 2007. december 31-ével szüntették meg a tulajdonosok.