Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Összesen 320 millió forintos irányáron hirdette meg felszámolója a Bau-System (BS) Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ingatlanainak és építőipari eszközeinek értékesítését.

A korábban kecskeméti, jelenleg budapesti székhelyű társaság számos nagy értékű beruházás megvalósításában működött közre az alapítása óta eltelt húsz esztendőben. Generálkivitelezője volt egyebek mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai épületegyüttesének és az egri Bitskey Aladás Uszodának (melyeket Makovecz Imre és irodája tervezett), a budapesti Broadway mozi Belvárosi Színházzá alakításának, a Magyarok Világszövetsége székházának, olyan soklakásos társasházaknak, mint a budapesti, III. kerületi Forrásliget lakópark, a Pesti Házak Zrt. XIII. kerületi Átrium és Maxima házainak, a Danubius Ingatlan Zrt. VIII. kerületi Jázmin házának, a IX. kerületi Sissi Hotelnek, de részt vett a Herendi Porcelánmanufaktúra nyersgyártó csarnokának átépítésében és a parádfürdői Erzsébet Park Hotel befejező munkálataiban is.

Kőbányai beruházása rántotta magával a céget

A magyar tulajdonú BS egy éve áll felszámolás alatt. Fizetésképtelenségéhez elsősorban a kőbányai Sörös, Sörgyár és Kocka utcák által határolt területen tervezett saját beruházásának ellehetetlenülése vezetett, de a gazdasági válság mélyülésével, a banki hitelezés szigorításával külső megrendelésekre sem volt sok reménye, valószínűleg nem lehetett volna életben tartani a vállalkozást - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Török Csaba felszámolóbiztos, a Seratus Vagyonértékelő Zrt. munkatársa.

Az Óhegy lakókertnek nevezett kőbányai beruházás első ütemében 38 lakásos társasházat építettek volna. A kivitelezés 2008-ban elkezdődött, de néhány hónap múlva le is állt, mert az osztatlan közös tulajdonban lévő telek egyik tulajdonosa megfellebbezte az építési engedélyt, az építésügyi hatóság pedig leállítatta a munkákat. Ezt követően a projektet hitelező bank felmondta a hitelszerződését, ami megpecsételte a beruházás sorsát. (Az építési hatósági eljárások közben első- és másodfokon folytatódtak.)

Eladó ingatlanok Kecskeménten is

A 40 százalékos készültségű, közel négyezer négyzetméter alapterületű kőbányai ingatlant a most kiírt pályázaton 200 milliós irányáron hirdette meg a felszámoló. Emellett a BS két kecskeméti ingatlanfejlesztésének még eladatlan lakásai, üzlethelyiségei és kocsibeállói, továbbá budapesti irodái, építőipari gépei és eszközei megvásárlására lehet ajánlatot tenni. A pályázati határidő október 4-én jár le. A korábbi kiírásokon eddig csak három-négy ingatlant adott el a felszámoló, az ajánlatok többségét a túl alacsony ár miatt nem fogadta el. A most eladásra kínált vagyonelemeken kívül nincs más vagyona a cégnek.



A BS mintegy száz hitelezőnek tartozik, a felszámoló által nem vitatott követelés 700 millió forintra rúghat. Ennek döntő része az alvállalkozók felé áll fenn (követelésük része a jóteljesítési visszatartások miatti követelés is), néhány tízmilliós a banki tartozása, de adóhátraléka nincs a cégnek. Azért sincs, mert utolsó munkájának - a közbeszerzésen nettó 648 millió forintért elnyert - velencei Zöldliget Általános Iskola bővítésének részszámláihoz nullás igazolást kellett benyújtania. A beruházást már a felszámolási eljárás alatt, a felszámolóbiztos vezetésével, 2009 novemberében fejezték be.

A BS 2008-ban még 15 százalékkal növelte árbevételét az előző évhez képest - derül ki a cégbírósági adatokból. 2,07 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 3,3 milliós üzemi és 0,6 milliós mérleg szerinti eredményt ért el. (2007-et még 120 milliós mínusszal zárta.) Kötelezettségállománya ekkor 741, míg saját követelései 469 millió forintot tettek ki.