Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A holland Aegon biztosító 2012 decemberében alapította meg magyarországi lakástakarékpénztárát, amelyet a cégbíróság 2013 májusában jegyzett be. Jó üzleti döntésnek tűnt az Aegon Lakástakarék Zrt. megalapítása. Hiszen a 2008 őszén kitört világgazdasági válságot követően a megannyi sebből vérző bankok kénytelenek voltak jelentősen mérsékelni a hitelezéseiket, ami teret adott az effajta terheket nem cipelő lakástakarékoknak, amelyek gyakorlatilag a lakáscéljaik megoldásához forrásokat keresők szinte egyedüli alternatíváivá léptek elő - emlékeztet a portál.

Amikor az Aegon a hazai piacra lépett, már négy lakástakarékpénztár kínálta a szolgáltatásait: a Fundamenta-Lakáskassza, az OTP és az Erste pénztára. Az Aegon Lakástakarék árbevétele azonban hiába nőtt évről évre, a cég veszteséges maradt. A holland anyacég 2018. szeptember 24-én bejelentette, felfüggeszti a szerződések értékesítését. Csupán az időzítés lehetett meglepetés, alig három héttel később azonban adódott egy nagyon is kézenfekvő magyarázat. Ahogy ugyanis arról lapunk az elsők között beszámolt, 2018. október 15-én a fideszes Bánki Erik benyújtotta a törvénymódosító javaslatát arról, hogy az állam a jövőben ne támogassa a lakástakarékpénztári megtakarításokat. Így a 2018. október 17-étől megkötött lakástakarék-szerződésekre már nem jár az éves befizetések után 30 százalékos, legfeljebb 72 ezer forintos támogatás.

A cég az értékesítés beszüntetése ellenére még vitte tovább a szerződéseit - egészen 2019. október 25-éig. Akkor vette át az Erste Lakástakarék az Aegon abban az időpontban közel 64 ezer futó szerződését. Bár erről a felek már csaknem fél évvel korábban, 2019. május 9-én megállapodtak, ennyi időbe telt, amíg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Gazdasági Versenyhivatal is engedélyezte a szerződésállomány átruházását. Az MNB tulajdonában lévő Pénzügyi Stabilitási Kft. 2020. március 1-jén indította meg az Aegon Lakástakarék Zrt. végelszámolását, s a hazai gyakorlatban viszonylag rövid idő, kevesebb mint háromnegyed év alatt végzett is vele.