Számtalan végrehajtás után felszámolási eljárást indítottak a csaknem 40 éves Jászberényi Acélöntöde (Jönt) Kft.-vel szemben. A társaság ellen az elmúlt két évben 11 alkalommal indult végrehajtás, és két alkalommal kapott munkaügyi/munkavédelmi bírságot.

A társaság 2007-ben volt a csúcson, akkori árbevétele meghaladta a 870 millió forintot, 2004 óta viszont csupán egy alkalommal tudta nyereségesen zárni az évet, 2008-ban, s eredménye akkor sem érte el a négymillió forintot.

A cégadatok alapján a gazdasági válság után mélyrepülésbe kezdett a cég forgalma: 2009-ben 602 millió, tavaly pedig már csak 510 millió forint árbevétel tudott elérni. Vesztesége tavaly meghaladta a 136 millió forintot.

Az öntödét az Aprítógépgyár cége hozta létre 1974-ben. Később a rendszerváltás után, 1990-ben az Aprítógépgyár Rt. és a német PHB Stahlguss GmbH közös tulajdonosként vitte a társaságot. A cég 2005-ben magyar tulajdonba került, az Aprítógépgyár Rt. maradt, a másik tag pedig az AG MBO Kft. lett. Két évvel később két magánszemély birtokába került.

A Jönt Kft. acélöntvényeket gyárt belföldi piacra és az Európai Unión belüli partnerek részére. Elsősorban gyengén ötvözött gépalkatrészeket, melegszilárd és hőálló acélt állít elő.