Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MVM Paks II. Zrt. és az MVM Zrt. évente tízmilliárdos nagyságrendben költ a tudatformálásra (elsősorban a "tiszta atomenergia" népszerűsítésére), ám a magyar társadalom az érintett cégek és a kormány atompárti kommunikációja ellenére mereven ellenzi az orosz részvételű paksi erőműbővítést - írja egy kutatásra hivatkozva a Népszava.

Egy eddig nem publikált, tavaly év végi reprezentatív kutatás szerint arra a kérdésföltevésre, hogy "Ha Ön dönthetne arról, milyen energiaforrást használjon Magyarország, a lehetőségek közül melyiket választaná?", a megkérdezettek elsöprő, 75 százalékos többsége a megújulókra voksolt, az atom csak 7 százaléknyi szavazatot kapott (ráadásul 2015-höz képest szignifikánsan nőtt a megújuló energiaforrások népszerűsége, miközben az atomenergiáé a felére csökkent). Még a magukat Fidesz-szavazóknak vallók körében is 68 százaléknyian szavaztak a zöldenergiára, és csak 10 százaléknyian az atomra - olvasható a lapban. (Vlagyimir Putyin orosz államfő egy éven belül másodszor is Magyarországra látogat - augusztus végén, szeptember elején a dzsúdó-világbajnokság idején -, s a látogatáson várhatóan szóba kerül a paksi bővítés is, erről itt olvashat.)

Ha az a kérdés, hogy egyetértenek-e az emberek az orosz hitelből, orosz technológiával megvalósítani tervezett paksi bővítéssel, akkor az abszolút többség (53 százalék) egyértelmű nemmel szavaz. További részletek itt olvashatók.

A felméréseket 2015 szeptemberében és 2016 decemberében a Greenpeace megbízásából a Medián készítette a magyar lakosságra reprezentatív 1200 fős mintán.