Befutott az Art Market

Kelet-európa vezető kortárs művészeti fórumává vált az Art Market. Az elmúlt hétvégén zárt budapesti vásáron minden eddiginél több kiállító jelent meg és több mint 120 ezren keresték fel azt.
Szakonyi Péter, 2016. október 19. szerda, 17:27
Fotó: Napi.hu

A korábbi éveket felülmúló sikerrel zárt az Art Market Budapest. A vásár négy napján száz kiállító ötszáznál több művész több ezer alkotását mutatta be a nemzetközi közönségnek. A hatodik alkalommal jelentkező esemény eddigi látogatóinak száma meghaladta a 125 ezret, és az idén jelentősen növekedett a kiállítók által realizált forgalom is.

Kiemelkedő sikert hozott a Polish(ed) elnevezésű, a lengyel kortárs művészetet fókuszba helyező program, és visszatért a német főváros galériáinak választékát bemutató Art From Berlin.

Négy kontinens kiállítóiból válogatott a vásár fotószekciója, a díszvendég Magdalena Abakanowicz szereplése pedig a szabadtéri szoborkiállításra irányította a nemzetközi figyelmet.

A vásár kiállítási csarnokaiban látható művészeti tartalom és az épületek között felépült köztéri szoborkiállítás mintegy 6 200 négyzetméteren 20-nál több országból érkező közel 100 kiállítónak biztosított megjelenési lehetőséget az Art Market Budapest 2016 keretében. A kiállítók által képviselt 500 feletti művész több ezer alkotása vált közvetlenül hozzáférhetővé a közönség és a vásárlók számára. Az elmúlt években bemutatkozott mintegy 35 kiállító ország listája idén tovább bővült. Az Art Market kiállítói a következő országokból érkeztek Budapestre: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság, Franciaország, Koreai Köztársaság, Lengyelország, Magyarország, Namíbia, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna.

Az Art Market Kelet-Európa művészeti választékát is bemutatta: ezúttal mintegy 60 kiállító, ezen belül 40 galéria érkezett a vásárra a volt szocialista országokból. Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája is a közönség rendelkezésére állt. A legnagyobb méretű standokon, 100-100 négyzetméteren például két vezető budapesti galéria, az acb és a Várfok galériák mutatkoztak be.

HOZZÁSZÓLÁSOK