Számon kéri a menedzsmenten a Vasutasok Szakszervezete azt az év elején, a béremelési megállapodáskor tett ígéretét, miszerint még az idén mindenki hozzájuthat egy egyszeri összeghez. Az akkori megállapodáskor a pontos összeget nem tisztázták, erről a Vasutasok Szakszervezete kezdeményezésére a napokban kezdődtek meg a tárgyalások az érdekvédők és a munkáltató között - jelentette be Meleg János, a VSZ elnöke.

A cég első ajánlata bruttó 35 ezer forint volt, ezt a VSZ méltatlannak találta, a szakszervezet azzal érvelt, amit már régóta hangoztat: súlyos munkaerőhiány miatt a vasutasok gyakran több ember munkáját végzik, fizikailag és szellemileg is leterheltek, éjjel, nappal és ünnepnapokon is dolgoznak, gyakran igen rossz körülmények között, s ezért olyan mértékű az elvándorlás, hogy az már bizonyos területekre kockázatot jelent. Meleg szerint a MÁV-csoport vezetőinek és a tulajdonosnak is mindent meg kell tennie azért, hogy a még kitartó vasutasokat megbecsülje, itt tartsa, megfizesse, és méltóbb körülményeket biztosítson nekik.

Jól jön, de ez még kevés nekik

Végül a kialkudott bruttó 45 ezer forinttal sem elégedett teljes mértékben a szakszervezet, de be kellett látni, hogy pillanatnyilag eddig ér a takaró - érvelt az elnök, hozzátéve: a karácsonyi pénzből nem kap a felső vezetés. Sok vasutasnak azonban az egyszeri 45 ezer bruttó is nagy segítség, mert lehet, hogy csak ebből tud a család karácsonyozni, a bérből ugyanis nem futná rá.

Ezzel a VSZ még messze nem elégedett, s továbbra is kitart a korábbi követelései és a tavalyi kiáltványában megfogalmazottak mellett. Vagyis, a szakszervezet tervezhető életpályamodellt, lényegesen jobb béreket, lényegesen jobb munkakörülményeket, az elvtelenül szigorú és ésszerűtlen vizsgáztatási rendszer felülvizsgálatát és már az iskolákban megalapozott utánpótlási rendszer kidolgozását várja a cégvezetéstől.