A Spar forgalma erőteljesebben nőtt tavaly az előző évinél, a 2017-es 562 milliárd forint 8,9 százalékkal haladta meg a 2016-os. A társaság 32 milliárd forintot fordított hálózatfejlesztésre 2018-ban, ebből 6 új áruház épült, és 17 üzletet újítottak fel. A csoporthoz összesen 555 üzlet tartozott 2018 végén, ez 36-tal több az egy évvel korábbinál, ezen belül a franchise hálózatnak 174 tagja volt.

A vállalat mintegy 13 ezer dolgozót foglalkoztat, munkaerőhiány regionális szinten jelentkezik, főként Budapesten és Nyugat-Magyarországon. A munkaerő megtartására egyebek mellett hűségprogramot vezettek be, a cégnél eltöltött évekkel egyenes arányban nő a béren kívüli juttatások nagysága - mondta Heiszler Gabriella.

Tavaly márciusban kezdte meg működését a csoport legújabb egysége, a Spar enjoy termékeket gyártó üzem, a vállalat üllői logisztikai központjának területén épült létesítményben majonézes saláták és szendvicsek készülnek. A beruházás költségvetése mintegy 1,2 milliárd forint volt - írta az MTI.

A társaság éves árbevételén belül a Regnum húsüzem forgalma elérte a 36,4 milliárd forintot, a franchise hálózaté pedig a 36 milliárdot. A franchise üzletág mintegy 1500 embernek ad munkát, a legdinamikusabban a benzinkutaknál lévő egységek száma nő. A Spar tavalyi árbevételének 25 százalékát a saját márkás termékek kereskedelme tette ki - sorolta Szalay Zsolt ügyvezető igazgató.

Az ügyvezető bejelentette: akár heteken belül elindulhat a Sparnál az online vásárlás, valamint a kiszállítás, a tesztüzem hónapok óta tart. Ez mintegy 100 fős létszámbővülést jelent.

A tervek szerint 45 üzletet önkiszolgáló kasszákkal szereltek fel. A társaság nyereségéről Heiszler Gabriella nem beszélt.

A bolthálózatnál a dolgozói állománya stabil, bérelt munkaerőt nem foglalkoztatnak. A legrosszabb év 2016 volt, amikor a fluktuáció elérte a 39 százalékot, ez az arány tavalyra 26 százalékra csökkent. A szakmunkásképzés keretében több mint 800 kereskedelmi tanuló tölti szakmai gyakorlatát a Spar üzleteiben, emellett a felsőoktatásban tanulóknak is kínálnak lehetőségeket.