Sokat dolgoztunk az elmúlt 5 évben, hogy most végre pozitív eredményekről tudjunk beszámolni - indította sajtótájékoztatóját Jelasity Radován, elnök-vezérigazgató. A szakember a magyar gazdasági körképében megemlítette, hogy a lakossági fogyasztás lesz az, ami a magyar GDP-növekedés túlnyomó többségét adja, az Erste idén 2,5 százalékos növekedésre számít. 2017-ben már ismét nagyobb szerepet kaphatnak a beruházások, ez is segítheti majd a gazdasági növekedést, ám a Brexit okozta bizonytalanság okozhat még problémákat.

A lakossági hitelezés ennek megfelelően határozottan nő, 677 milliárd forint lehet az év végén, az előző évi 545 milliárd után. Ezzel párhuzamosan a vállalati hitelállomány összességében továbbra is csökken, ám egyre kisebb mértékben, az idei első félévben 5921 milliárdot tett ki.

A jelzálogbankot bejegyezték, megkapták az összes engedélyt, jelenleg az első kötvénykibocsátási program engedélyeztetése zajlik. Bevásárolták magukat a BÉT-re is 2,3 százalékkal, amit stratégiai befektetésnek számít, azt bizonyítja, hogy elkötelezettek Magyarország iránt - emelte ki az elnök-vezérigazgató.

Jelasity Radován kiemelte, hogy már aláírták a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt-vel és az EBRD-vel a keretmegállapodást az Erste Bank Hungary Zrt-ben történő 15-15 százalékos tulajdonrés-vásárlásról, a tranzakció zárása pedig a következő hetekben várható.

33,6 milliárd adózás előtti eredmény

Az Erste működési bevételei 52 milliárd forintot tettek ki, a működési költség 29,2 milliárdot, így a működési eredmény 22,9 milliárd volt az első félévben. Összességében az adózás előtti eredmény 33,6 milliárd forintot tesz ki, az utáni 31,6 milliárd forintot.

Bár a hitelállomány csökken, ennek oka, hogy jelentősen csökkentették a nem teljesítő hitelállományt. A vállalati teljesítő hitelek növekednek, ami jó jel a gazdaság szempontjából, az első félévben 318 milliárd forintot tettek ki. Ezzel párhuzamosan nőttek a teljesítő lakossági hitelek is, amelyek így 619 milliárd forintot tettek ki.

A nem teljesítő hitelek a lakosságnál 113, a vállalatoknál 37 milliárd forintot értek el. Ez utóbbi például az egy év alatt a negyedére csökkent, de a lakossági is csökkent, 2014 első félévében még 274 milliárdot tett ki.

Több pénz maradt a lakosságnál

A lakossági oldalon a fogyasztási hitelek húzzák a számokat, a legnépszerűbbek a tartós fogyasztási eszközök és a gépjárművek. Az emelkedés a három éve tartó masszív reáljövedelem növekedésnek köszönhető. A változás látványos, de a válság előtti állapotokhoz képest azért van mit ledolgozni - emelte ki Harmati László, lakossági vezérigazgató-helyettes, aki szerint két-három év még kell, hogy a válság előtti szintet el lehessen érni. A személyi kölcsönök állománya masszívan növekszik, a jelzáloghitelek is növekednek, de már nem akkora mértékben.

A lakossági megtakarításoknál több érdekes trend is látszik Harmati szerint: az első negyedévben csak kicsivel nőtt, de 2014-hez képest erőteljes növekedést lehet látni, ez jelenleg 21 963 milliárdot ér el teljes magyar gazdaságban. A részleteket nézve az látható, hogy nőtt az életbiztosítások száma (1833 milliárd), de emelkedett az állampapírok (3506 milliárd) iránti kereslet is. Ezzel párhuzamosan csökkent a befektetési jegy (4025 milliárd) és a lekötött betét (3929 milliárd) összege, ahogy a készpénzállomány (3695 milliárd) is csökkent valamelyest.

108 millió bankkártyás tranzakció

2012 óta először fordult elő, hogy a lakossági bankszámlák száma növekedett Magyarországon, ez most elérte a 9,356 milliót. Hitellel 4,2 millió magyar rendelkezik, míg a bankkártyás vásárlások akár 25 százalékkal is nőhetnek az idén. Ez utóbbi egyébként az első negyedévben 108 millió tranzakciót jelentett.

Az Erste eredményeit nézve azt látni, hogy az előző évhez képest 117 százalékkal nőtt a személyi kölcsönök folyósítása, míg a vállalatoknak 48 milliárdnyi hitelt folyósítottak, melynek legnagyobb részét, 21 milliárdot a kkv-k kaptak. 16 milliárd jutott a különböző ingatlan és strukturált finanszírozásra, 9 milliárd a nagyvállalatoknak és 2 milliárd az önkormányzatoknak. Összességében elmondható, hogy az első félévhez képest a teljes vállalati hitelállomány 24 milliárd forinttal nőtt.