A beiskoláztatás elégeti a magyarok pénzét

A korábbi megtakarítások felélése miatt, valamint a koronavírus újabb hullámától tartva nehezebb megbirkózni az idei iskolakezdéssel, többen kölcsön segítségével tudják fedezni a kiadásokat, derül ki a BÁV Zálog megbízásából a Pulzus piackutató által készített országos felmérésből. A leginkább a vidéki szülők viselik nehezen a terheket, mert egy háromgyerekes családnál akár 120 ezer forintot is felemészthet az iskolakezdés.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 27. csütörtök, 12:50
Fotó: Napi.hu

Egy átlagos, kétgyermekes család összesen 40-80 000 forintot költ ebben az időszakban, de az első osztályt kezdőknek még az otthoni irodabútorok vagy a digitális oktatás esetleges visszatérése miatt a számítástechnikai eszközök megvásárlása további, jelentősebb kiadást jelenthet - derül ki a Pulzus Kutató által készített felmérésből, melyből az is látszik, hogy igazán a vidékiéknek teremt ez nehéz helyzetet, mert az itteni családoknak a bevételeik nagyobb része mehet el a tanévkezdésre. A felmérést megrendelő BÁV zálogügyfeleinek 13 százaléka már augusztus első felében a tanévkezdés költségeinek fedezésére vett igénybe kölcsönt.

A reprezentatív kutatás szerint a költségek egy átlagos, kétgyermekes család esetében összesen 40-80 000 forintot, azaz a háztartás bevételeinek 20-30 százalékát teszik ki. Egy háromgyerekes családnál ez elérheti a 120 000 Ft-ot, ami a családi keret 40 százalékát teheti ki. A megkérdezettek 18 százaléka ennél többet, gyermekenként 40-60 000 forintot, 5 százaléka pedig 60-80 000 forint közötti összeget költ. Az iskolakezdés jobban megterheli a vidékieket, akik az alacsonyabb jövedelmek miatt, a budapestiekhez képest, a bevételeik nagyobb részét fordítják ilyenkor az iskolásokra.

Az árak emelkedése is nehezíti a tanévkezdést. A kutatás szerint legtöbbet az általános iskolát kezdő gyermekekre költenek, hiszen nekik még az íróasztalt, megfelelő széket, asztali lámpát is be kell szerezni, ez a legjelentősebb tétel, amely akár 100 000 forinttal is megterhelheti a családi kasszát. Extra kiadást jelenthet egy, a digitális oktatás esetleges visszatérése miatt elengedhetetlenné vált számítógép beszerzése is.

A pénzügyi tervezést idén jelentősen megnehezíti a járványhelyzet okozta gazdasági visszaesés. A családi megtakarításokat erősen megnyirbálta, sőt a többségnél ki is merítette a karantén-időszak. Ezt a helyzetet tovább nehezíti, ha az egyik szülő elveszítette a munkáját (11%), vagy csökkentették a munkaidejét (10%), a kutatás szerint jelenleg a szülök fele (55%) dolgozik csak teljes munkaidőben.

A bevételek csökkenése és a költségek emelkedése miatt nem meglepő, hogy a gyerekes családok 56 százaléka szerint most nehezebb előteremteni az iskolakezdés költségeit, mint tavaly volt. A megkérdezettek 9 százaléka kölcsön segítségével fedezi a kiadásokat (egy korábbi kutatás is hasonló eredményt hozott - a szerk.), ebből 7 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik a korábbi  évekkel ellentétben, idén nem tudják önerőből megoldani a beiskolázást.

"Az aranyfedezetű kézizálog-kölcsönökre specializálódott BÁV Zálog üzletágánál eddig az augusztus-szeptember átlagos forgalmú időszak volt. A Pulzus kutatással párhuzamosan, augusztus első felében, a fiókjainkban végzett országos, 1500 fős kutatásunkon az ügyfelek 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az iskolakezdés költségeinek fedezésére vesz fel zálogkölcsönt. Az igazi rohamra csak a hónap végén számítunk, hiszen sok család augusztus utolsó hetére hagyja a készülődést" - magyarázta az adatokat Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix10, 2020.08.27 21:02

"A beiskoláztatás elégeti a magyarok pénzét"

JA!
:D
5 fős családban 5-7 db. 50-100e ft-os telefon van de nem futja iskolakezdésre...
Azokra a ruhákra, amelyeket egyébként is meg kéne venni mert a gyerek növekszik...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.08.27 14:40

Magyarország jobban teljesít! Hiába a kedvence a vezérnek a munka alapú társadalom, ha az nem biztosítja a tisztességes megélhetést.
Zaciba kell vinni az értékeket, hogy valaki be tudja iskolázni a gyerekét. Normális világ ez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html