Bejelentésre készül a kormány gázügyben (frissített)

Új földgáz-nagykereskedő céget alapított az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
Napi.hu, 2014. szeptember 12. péntek, 12:48
Fotó: Reuters

Információink szerint hamarosan kormányzati bejelentés várható arról, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. saját tulajdonú földgázkereskedő céget alapított. A társaság kizárólag földgáz nagykereskedelemmel fog foglalkozni. Az MFB-nek eddig annyi ismert kapcsolata volt a gázüzlettel, hogy a banké volt a Déli Áramlat Magyarország Zrt. 50 százaléka - ez a cég tervezi a gázvezeték magyarországi szakaszát -, amelyet 2012-ben vett át a szintén állami MVM Zrt..

A Cégközlönyben megjelent közlemény szerint az MFB Földgázkereskedő Zrt. 100 százalékos tulajdonosa az MFB, amely 100 millió forint jegyzett tőkével hozta létre augusztus végén a társaságot, a cégbíróság szeptember 2-án jegyezte be. A székhelye megegyezik az MFB Nádor utcai székhelyével. A vezérigazgatója Kocsis Péter, korábban az MFB agrárhitelezési osztályvezetője, több MFB-s és állami cég felügyelőbizottságának tagja (Agrárgazdasági Vagyonkezelő Kft., Mezőfalvai Zrt., Pilisi Parkerdő Zrt., Magyar Turizmus Zrt.), továbbá a 2012 októbere óta állami felszámoló által irányított, felszámolás alatt lévő Kapuvári Hús Zrt.-nek is felügyelőbizottsági tagja 2011 májusa óta - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

Péntek délután a parlament honlapjára felkerült egy 60 oldalas törvénytervezet, amit Lázár János miniszter terjesztett be (a költségvetés tervezésével, a pénzpiaci és a közüzemi szolgáltatások hatékonyabb nyújtásával kapcsolatos törvények módosításáról), s ebben többek közt megteremtik a lehetőséget annak, hogy az MFB-cég földgáz-kereskedelmi engedélyt szerezzen. A módosítás szerint "korlátozott földgáz-kereskedelmi engedély megszerzésére jogosult továbbá az а belföldi szakosított hitelintézet tulajdonában álló belföldön bejegyzett gazdasági társaság, amely megfelel а földgázellátásról szóló törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendeletben meghatározott feltételeknek ".

Az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. már tulajdonosa egy földgázkereskedőnek, a 2013 októbere óta Magyar Földgázkereskedő Zrt. néven (korábban E.On Földgáz Trade Zrt.) működő cégnek, amit a német E.On-csoporttól vásárolt meg annak más magyarországi földgázipari érdekeltségeivel együtt (az MVM-hez került E.On Földgáz Storage Zrt. októbertől Magyar Földgáztároló Zrt. néven működik tovább).

A földgázkereskedő és a tárolók megvásárlását Magyarország biztonságos földgázellátásával és az "árak megfizethető szinten tartásával" indokolta a kormány.

Százmilliárdok a nemzeti tulajdonért
Az MVM Zrt. 2013. szeptember 30-án fizette ki az E.On-t, ennek részeként átutalt mintegy 260 milliárd forintot, amely magában foglalja a tároló és kereskedő társaságok hozzávetőleg 110 milliárd forint értékű részvényeit, a két társaság átvállalt kötelezettségeit, valamint ezeken keresztül a földgáztárolókat, a tárolt földgázkészletet. Az MVM további 20 milliárd forintot utalt át, amely a két társaságnál meglevő készpénzállomány és adókövetelés ellentételezése - írta korábban a tranzakcióról az MVM.

 

Az MFB az állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorol az alábbi cégekben:

1. Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
2. Diákhitel Központ Zrt.
3. Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt.
4. Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.
5. Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft.
6. Regionális Fejlesztési Holding Zrt.
7. Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Az MFB az alábbi gazdálkodó szervezetekben rendelkezik tulajdonrésszel:

1. MFB-Ingatlanfejlesztő Zrt.
2. Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
3. Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.
4. Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt.
5. MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.
6. MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.
7. MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
8. Informatikai Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
9. MMBF Földgáztároló Zrt.
0. EHPSZ Első Hazai Pénzügyi Szolgáltatásfejlesztési Kft.
11. Garantiqa Hitelgarancia Zrt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.09.14 08:28

@Warlock: Ha veszed a fáradságot magadnak, és megnézed az ezernevű régebbi megnyilatkozásait -nem érdemes ugyan - soha de soha nem volt gondja a lopással, lenyúlással. Csak és kizárólag azzal volt gondja, ha nem orbiék loptak! Nála a nemzeti színekben elkövetett lopás az bocsánatos bűn, vagy inkább jeles tett, mert ugye a trikoloros tolvaj az itt vesz házat, autót, ide jár a gyereke iskolába.
Lazán felmenti a vele egy eszmeiséget vallók gazemberségeit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.09.14 07:59

@11-es számú agymosott narancsparaszt:

szektás féreg, olvass, értelmezz, tanulj:
"A fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István, és az exwallisos Nagy György is szerepelnek a feltehetően a magyar állam jóvoltából is rendkívül nyereséges energiakereskedőcéget tulajdonló offshore céghálóban.

Január 21-én egy ismeretlen hátterű blogon valaki közzétett az állami tulajdonú MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. (MVMP) és a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt (MET) között kötött szerződéseket. Ezekből az derül ki, hogy az állami energiacéggel kötött kontraktusok és egy miniszteri rendelet vélhetően jelentős profitot biztosít a magántulajdonban lévő energiakereskedő cégnek. "

"az offshore cégeken keresztül Nagy György és Garancsi István is tulajdonosai a 2012-ben 50 milliárd forintos profitot termelő energiakereskedőnek."

szektások = tolvajok. egyszerű, mint az egyszeregy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.13 19:01

@Warlock: az olsz "+mutyis " maffia kezén kb 500 mrd euró állampapír van a 2300 mrd adósságból..ezért nem dőltek még be ...

..tanulj ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.13 19:00

@Warlock: ..így működik a Nyugat 500 éve ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2014.09.13 14:40

@illiber: Ha te százas vagy öcsi, ne érjen a nevem... :-))))))

"hadd lopjon, hadd mutyizzon, nem baaaj, jóóóó hííír, csak magyar legyen, és itthon költse el a lopott lóvét, és akkor minden jóóóó híííír."

Ha te százas vagy, ne érjen a nevem.... :-))) Figyelek, tanulok, taníts mester... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html